Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ulickaja a Centrál Színházban – kihagyhatatlan

Ulickaja a Centrál Színházban – kihagyhatatlan
Infovilág

Az Orosz lekvár kortárs variáció Csehov Cseresznyéskert című remekére – egy deklasszálódott család végnapjait meséli el az írónőre oly jellemző ironikus, mégis mélyen humánus szemlélettel ábrázolva. Az előadás után a nézők pódiumbeszélgetésen vehetnek részt, ahol Ljudmila Ulickajával Veiszer Alinda beszélget. Az előadás a Centrál Színház kamaratermében lesz – a Centrál Színház és a Merlin Színház szervezésében.


Ljudmila Ulickaja: Orosz lekvár

Ez a család még arról sem hajlandó tudomást venni, hogy a lerobbant, Moszkva környéki nyaraló, ahol él, már szó szerint összedől. Natalja Ivanovna, a voltaképpeni családfő műfordítással tartja el a többieket, és nem is veszi észre, hogy az eszmények, amelyek generációját éltették, már rég elenyésztek. A bátyja, Andrej kizárólag a balett, de főleg a balerinák, és különösen egy bizonyos balerina iránti szenvedélyének él. Natalja sógornője, elhunyt férjének húga pedig reménytelen igyekezettel a háztartást igyekszik vezetni. Natalja lányaira sem lehet számítani a mindennapok gondjaiban: Varvara vallási tébolyának, Jelena saját szépségének áldoz, Liza, a legkisebb pedig, titokzatos telefonokat bonyolít állandóan – de hogy miből fizessék a ház újabb és újabb javítási költségeit, senkit nem érdekel.

Egyedül Rosztyiszláv, a lányok bátyja foglalkozik a jövővel és az anyagiakkal: ő legalább sikeres vállalkozó. Mikor a ház állapota és a család anyagi helyzete nem tűri tovább, hogy továbbra se vegyenek tudomást róla, hőseink tőlük várható, teljesen életképtelen ötlet megvalósításába kezdenek: családi recept alapján lekvárfőzésre adják a fejüket, azt remélve, hogy nagy üzletet csinálnak.
A kísérlet azonban – természetesen – nem sikerül. Ráadásul, hogy nőül vehesse a balerináját, Andrej eladja a család feje fölül a nyaralót. Natalja Ivanovnát és hozzátartozóit egy valami menti meg attól, hogy fedél nélkül maradjanak: kiderül, hogy Rosztyiszláv már sokkal előbb felvásárolta az egész környéket, lakóparkot fog ott építeni – a család új házat kap tőle, de ennek fejében el kell hagyniuk a birtokot, ahol generációk óta élnek.

A hazánkban is népszerű prózaíró, Ljudmila Ulickaja, 2002-ben írt darabjában Csehov Cseresznyéskertjét gondolja újra, és fogalmazza kortárs közegbe.

Címkék