Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ifjú alkotók, bátor vállalkozók, eredeti ötletek

Ifjú alkotók, bátor vállalkozók, eredeti ötletek
Infovilág

Gary Whitlie."Fantasztikus, kiváló munkát végeztek ezek a fiatalok. Ha tehetném, a saját pénzemmel is szívesen részt vennék ötleteik, elképzeléseik megvalósításában, beszállnék a vállalkozásaikba. Nagy és szép jövőt jósolhatunk azoknak a lányoknak és fiúknak, ma még diákoknak, akik felhívásunkra részt vettek «a jövő fiatal vállalkozója» pályázatunkon. Hányan is voltak most, immár harmadik alkalommal, amikor a Dreher Sörgyárak Zrt. meghirdette a vetélkedőt? Az ország huszonhat egyeteméről és főiskolájáról 155-en jelentkeztek a megmérettetésre, 103-an adtak be pályázatot, tíz üzleti tervet minősített elismerésre érdemesnek a zsűri, ebből hármat pénzzel és ingyenes szakmai tanácsadással is segít a Dreher" - mondta el a többi között értékelő köszöntőjében Gary Whitlie, a társaság elnök-vezérigazgatója.

Tavaly októberben hirdette meg harmadik alkalommal a Dreher «A jövő fiatal vállalkozója» pályázatot, segítendő a felsőoktatásban tanulók vállalkozási készségének, alkotó, újszerű ötleteinek a kibontakozását. A pályázat három legjobbja összesen hatmillió forint készpénz-díjazásban, valamint tartós szakmai, tehát jogi, adóügyi és könyvviteli tanácsadásban részesül.

Ez alkalommal sem volt egyszerű dolga a bíráló bizottságnak (tagjai: dr. Könczöl Erzsébet, a Corvinus Egyetem adjunktusa, a zsűri elnöke; dr. Szirmai Péter, az Életpálya Alapítvány kuratóriumának elnöke; Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezetője; Salgó István, az ING Bank vezérigazgatója; Gary Whitlie, a Dreher Sörgyárak Zrt. elnök-vezérigazgatója; dr. Vass Kornélia, a Dreher Sörgyárak Zrt. HR és kommunikációs igazgatója), végül egyhangú és tárgyilagos döntést hozott a helyezésekről. A zsűritagok értékelő szavaiból kicsendült, hogy a társadalom kötelessége az eredeti alkotó ötleteiket megvalósítani szándékozó, hosszú távon gondolkodó, tehetséges, elhivatottságot és elkötelezettséget érző fiatalok segítése, fölkarolása. A Dreher Sörgyárak Zrt. vezetésének meggyőződése, hogy jó ügyet szolgál, amikor a maga módján és eszközeivel segíti a ma még tanulmányaikat folytató, leendő vállalkozókat. Ma még gazdasági-pénzügyi válsággal kell küzdenünk, ám ez az állapot, reményeinek szerint, belátható időn belül véget ér, és akkor már ezek a fiatalok, akiket most köszönthetünk sikeres pályamunkáik okán, alkotó energiáik teljében már új és újabb ötleteik, elképzeléseik megvalósításán dolgoznak vállalkozásuk, a gazdaság, hazájuk fölvirágoztatása céljából - összegezhető a bíráló bizottság tagjainak a véleménye, amelyet még azzal is kiegészítettek, hogy hisznek a magyar vállalkozói szellemben.

Whitlie elnök-vezérigazgató köszönti## a fődíjas Deák Róbertet. Az idei fődíjat Deák Róbert, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója nyerte. Álljon itt pályázatának ismertetője: a cél olyan szoftver és ennek használatát lehetővé tevő optikai szkenner megalkotása, mely a fogtechnikában eddig kézzel végzett, nagy szakértelmet követelő technológiai lépést képes felváltani.

A komplett rendszer egy-egy optikai szkennerből, térbeli modellezésre alkalmas szoftverből és maróegységből áll. A szkenner használatával nem szükséges a fogakat egyenként digitalizálni, a kész munka egyszerre szkennelhető. A szoftver a sok száz eltárolt egyedi esetnek köszönhetően önállóan megalkot egy vázat, amelyet a fogtechnikus minimális informatikai ismeretekkel tovább finomíthat. A szoftver képes G-kód előállítására, ekként bármilyen maróeszköz vezérlésére alkalmas. A maróegység összes alkotóeleme megvásárolható kereskedelmi forgalomban. Az egységbe integrálható egy elszívó rendszer, valamint több különálló égéstér a munkák gördülékeny elkészítésére. Egyedülálló módon nem szükséges kézi beavatkozás a marási fázis után megtervezhető a kívánt modell és a késztermék kivehető a kemencéből.

„Azokat a fogakat, amelyekre pótlás kerül, elő kell készíteni a mintázásra. A mintázáskor alkotják meg a váz végleges formáját. Nagy szakértelmet kívánó, időigényes, kézzel végzett feladat. A fogtechnikusok jó része nem fordít rá kellően nagy figyelmet, így aztán a késztermék sokkal sérülékenyebb, ezért sok a garanciális javítás, ami még drágábbá teszi a műveletet. Egy fejlett célszoftverrel a mintázás ideje percekre rövidül. A munka minősége pedig a tökéletesen anatomikus mintázat miatt a lehető legkiválóbb” – mondta el ötletéről Deák Róbert. Salgó István, az ING Bank vezérigazgatója hozzátette: „Az első helyezett esetében nagyon meggyőző volt a pályamunka szakmai tartalma, az általa elképzelt megvalósítás, és az is, amit a piacról és a termék eladhatóságáról mondott”.

A második helyezett Tógyer Károlynak## gratulál a Dreher első embere.Tógyer Károly, Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója lett pályázat második helyezettje. Vállalkozása olyan műanyag zárófedél kidolgozására és gyártására irányul, amely joghurtokra, hidegkonyhai készítmények dobozaira illeszthető. A fedél két darabból összerakható evőeszközt is tartalmaz.

„Az alapvető ötletet olyan termékek hiánya adta, melyek teljes egészében hiányoznak a hazai piacról, illetve ma még nem léteznek, ám mindennapjainkon számtalanszor szükségünk lenne, lehetne rájuk. A vállalkozás tényleges profilját elsődlegesen tehát nem lehet egyetlen termék forgalmazására/gyártására leszűkíteni, mivel a termékek teljesen eltérő megvalósulási fázisból keletkeznek, teljesen eltérő igényeket és fogyasztói rétegeket hivatottak kielégíteni” – véli Tógyer Károly. Gerendai Károly véleménye: „Nagyon érdekes ötletről van szó, csakhogy máris veszélyben van, hiszen mások ’elorozhatják’, kisebb módosításokkal piacra dobhatják a műanyag zárófedelet más termékek esetén...”

A második helyezett 1,2 millió forint értékű támogatást és hat hónapos tanácsadást kapott vállalkozásának beindításához. Övé lett még az ING Bank 250 ezer forintos különdíja is.

Szűcs Renáta és Gary Whitlie:## mindketten szeretik a tetőkerteket.«A jövő fiatal vállalkozója, 2008» pályázat harmadik díját Szűcs Renáta, a Miskolci Egyetemhallgatója nyerte el. Az ő vállalkozásának fő profilja tetőkertek tervezése és kivitelezése. A szolgáltatás révén a mostaninál élhetőbb, gazdaságosabb és szebb környezetet alakíthat ki az ember maga körül, miközben az eddig kihasználatlan területeket bevonja az élettérbe. A jövőben valószínűleg a témával kapcsolatos szolgáltatások európai uniós és állami támogatásokban is részesülnek. A tetőkertes épületek értéke megnő, rezsiköltsége csökken, hiszen a kert szigetel, nyáron hűt, télen nem engedi elszállni az otthon melegét. A  vállalkozás másodlagos tevékenységi köre szolgálja az esetleg stagnáló piaci helyzetekből adódó nehézségek kiküszöbölését. Renáta vállalkozása ezértmelléktevékenységként mérnöki szerkezetek tervezésével, angol műszaki szakfordítással, illetve épületek energia-felmérésével is foglalkozik... Jutalma: 1,2 millió forint értékű készpénztámogatás és hat hónapos, ingyenes, szakmai tanácsadás.

Címkék