Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szép, okos, pontos térképek a Széchényi Könyvtárban

Szép, okos, pontos térképek a Széchényi Könyvtárban
Infovilág

Klinghammer István és Dippold Péter a megnyitón.Többnyire a térkép használati értékére figyelünk. Legyen az friss, pontos, könnyen érthető, s kellőképpen és mértében szolgálják tájékozottságunkat a melléktérképek, illusztrációk is. Ha netán elavul, nem őrizgetjük, hanem újabbra, frissebbre cseréljük. Legfeljebb arra figyelünk, hogy a már „bevált” kiadók produktumai közül válasszunk.

A szakmabeliek és a műveltebb térképbarátok számára a múlt és a jelen kultúrájának hordozója a térkép. Úgy őrzik, gyűjtik a sikerültebbeket, mint a filatelisták a bélyegeket. Egy-egy kiállításon eltávolodnak, hogy élvezzék egy-egy munka összhatását, majd közelről vizslatják a finomabb vonalakat, s leguggolni sem restellnek egy-egy alacsonyabban elhelyezett, kisebb ábra tanulmányozásához. Nekik, s az egymással versengő térképszerkesztőknek, kiadóknak mindig nagy esemény az évenként visszatérő «Szép magyar térkép» kiállítás. Az idén április 30-ig élhetnek ezzel a lehetőséggel az Országos Széchényi Könyvtár térképtárának olvasótermében.

Szakértő szemmel...A 2008. év nem kényeztette sok újdonsággal a térképbarátokat. A kiadók inkább utánnyomásokkal jelentkeztek, mint hogy alapvetően új munkákat rendeljenek. A korábbiaknál kevesebb, mindössze 69 új munka szerzői, kiadói vállalkoztak így a megmérettetésre. A kiállítás résztvevőinek ezúttal csak egy termet kellett körbejárniuk. Mégis volt mit nézniük, megbeszélniük.

Klinghammer István akadémikus szerint a térképésznek  igényesnek és sokoldalúnak kell lennie. Többé-kevésbé értenie kell a matematikához, informatikához, nyelvészethez, földrajzhoz, történelemhez, képzőművészethez, ráadásul rendkívül gondos munkát kell végeznie, ha szeretné, hogy máskor is az ő munkáját válassza a felhasználó. Dippold Péter, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgató-helyettese az értékek megőrzéséről beszélt. Kulturális örökségünk másfél évtizede gazdagodik a pályázatra küldött, kiállított, majd a továbbiakban is őrzött térképekkel. Hasonló eredményeket kellene elérni a digitális kiadványok gyűjtésében, őrzésében is.

Faragó Imrét (balra) diplomája megszerzése óta a legnagyobb## magyar térképésznek titulálja Szarvas András (jobbra).## Az átlagból jócskán kiemelkedő fiatalember azóta## az oklevelek sokaságával bizonyította:## a térképek ”faragásában” is nagy.Zentai László, a Lázár Deák Térképészeti Alapítvány elnöke – az ELTE Térképtudományi és Geo-informatikai Tanszék vezetője – ezúttal is több jeles szakembernek gratulált. Négy kategóriában (idegenforgalmi , oktatási és egyéb térképek, térképsorozatok) összesen  4 első, 2 második 1 harmadik díjat, s 4 dicsérő oklevelet adott át. A digitális térképek készítői további három díjat vehettek át. Egy különdíjat pedig kerékpáros térképpel érdemeltek ki.


Érdemes részletesebben is kitérnünk az élen járók teljesítményeire.

Ezúttal főleg idegenforgalmi térképekkel pályáztak a versenyzők. Ebben a kategóriában így két első díjat is odaítélt a zsűri. A Térkép-Center – Térkép Faragó – Szarvas-féle Börzsöny-térkép erényei közül kellemes színvilágát, a hegység eddig nem ábrázolt új részleteinek feldolgozását, s informatív mellékletét emelték ki. A Paulus Térképszerkesztő Iroda Szatmár-Bereg Naturpark térképe pedig bőséges tartalmával, szép grafikai kivitelével, áttekinthetőségével, s a határon átnyúló régió egységes jelkulcsával került a jelképes dobogó felső fokára.

Az oktatási intézményeket ezúttal nem kényeztették el a térképészek. Mindössze egy második és egy harmadik díjra találta érdemesnek a zsűri a pályázókat.

A térképsorozatok kategóriájában a patinás nevű Cartographia került az élre Magyarország, Románia, Budapest és Bukarest térképeivel. Tartalmukat, az autósok számára fontos jó áttekinthetőséget, a városnéző programok összeállításában hasznos információgazdagságot, a színválasztást, s az egységes szép kivitelt méltatta leginkább a zsűri.

Az egyéb térképek, atlaszok kategóriájában Szaúd-Arábia földrajzi térképe aratta a legnagyobb sikert gazdag és pontos névrajzával, többnyelvű felirataival, színválasztásával. Mintegy félszáz egzotikus munka (a többi közt Afganisztán, Kaukázus, Kína, Közép-Ázsia, Líbia, Mongólia, Tibet) után ezúttal is külpiacokon versenyképes produktummal jelentkezett Bassa Gizella kisvállalkozása, a Gizi-Map.

Bába Imre, a kiemelkedően szép Paulus-térképek grafikusa## átveszi az oklevelet.A Digitális Magyar Térkép, 2008 pályázat a térinformatikai munkákat díjazta, a műfajnak megfelelő, némileg eltérő szempontok szerint. A GeoX Térinformatikai Kft. nyert a DSM-10-raszter (Magyarország térképe, 1:4700 – 1:4 800 000) című termékével. A nagyméretű, részletes térinformatikai adatbázist folyamatosan karbantartja, fejleszti a pályázó cég. Alapadatai esztétikusan jelennek meg a nagyközönségnek szánt raszteres térképeken. A rendszer felbontása széles spektrumú használatot tesz lehetővé. A kezelőfelület könnyen áttekinthető, s máris több hasznos, ingyenes felhasználási lehetőséget kínál a használónak.

A Szép Magyar Térkép és a Digitális Magyar Térkép pályázat eredményhirdetése után ezúttal is sor került a Kiváló Magyar Kerékpáros Térkép pályázat eredményének kihirdetésére. A Turista és Természetjáró Információs Egyesület (TUTI) elnöke mindössze egyetlen pályázó munkájáról számolhatott be. Buzás Károly így is jó szívvel ajánlotta a Frigória Kft. atlaszát azoknak, akik kerékpáron, lovon, vagy vízen fedezik fel a Tisza tó és a Hortobágy szépségeit.

Számos útvonalat, programjavaslatot, GPS-koordinátát tartalmaz a három nyelvű, mostoha időjárás közepette is jól használható atlasz.

Címkék