Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Spekulációs szabálytalanságok a HungaroControllnál – büntetőfeljelentés

Spekulációs szabálytalanságok a HungaroControllnál – büntetőfeljelentés
Infovilág

Dr. Kiss László, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatója február 26-án tájékoztatta dr. Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztert, hogy a társaság 2008 harmadik negyedévében olyan devizaügyleteket kötött – összesen 48 millió euró értékben –, amelyek a HungaroControl számára tetemes veszteséget okoztak. A társaság vezérigazgatója arról is tájékoztatta a minisztert, hogy a gazdasági vezérigazgató–helyettes és a kincstárnok munkaviszonyát rendkívüli felmondással megszüntette.

Miután az ügyről tájékoztatták, dr. Molnár Csaba február 27-én felkérte a felügyelő bizottságot, hogy független szakértő bevonásával vizsgálja ki az ügyletek körülményeit. A szakértők és a felügyelő bizottság jelentései alapján dr. Molnár Csaba a tulajdonos magyar állam képviseletében a vezérigazgató megbízatását és igazgatósági tagságát megszüntette, egyben a cég vezetésére – megbízott vezérigazgatói minőségben – Hangyál Gyulát, a HungaroControl vezérigazgató-helyettesét jelölte ki.

A HungaroControl – két bankkal kötött ügyletek részeként – kötelezettséget vállalt arra, hogy egy éven keresztül havi 4 millió eurót 250, illetve 253 forintos árfolyamon elad a bankoknak. A társaság az ügyletekből a forint árfolyamának 250 Ft/euró alá történő erősödése esetén realizálhatott volna – összesen legfeljebb 30 millió forint értékű – nyereséget. A forint árfolyam-gyengülésének esetére azonban a cég túlzott kockázatot vállalt. Kiemelt kockázatot jelentett, hogy nem limitálták az átváltási és a referencia-árfolyam közötti különbség mértékét, valamint a bank elérhető maximális nyereségét.

A vizsgálat eredményei szerint az ügyleteket – amelyek nem minősíthetőek árfolyam-fedezeti ügyletnek, hanem spekulatív jellegűek – a Zrt. belső gazdálkodási szabályzatát sértő módon kötötték meg.
A vizsgálatot követően mind az igazgatóság, mind a felügyelő bizottság a szóban forgó tranzakciók azonnali lezárására tett javaslatot, amit a miniszter jóváhagyott. Minderre március 11-én sor is került. A társaság felügyelő bizottsága pedig büntetőfeljelentés megtételéről intézkedett.
 
A miniszter felkérte a társaság megbízott vezetőjét, hogy tekintse át a HungaroControl belső gazdálkodását, és teremtsen erős garanciákat avégett, hogy hasonló esetek a jövőben ne fordulhassanak elő.

Címkék