Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kitüntetések az Akadémián – az idei legméltóbbak

Infovilág

Pálinkás József akadémiai elnök kiemelte: külön-külön s együtt is többet kell tennünk hazánk sikeréért, társadalmunk boldogulásáért. Bíznunk kell a jövőben, s elérni, hogy hitünk, igyekezetünk valóra váljék. A kitüntetettek nevében Knoll Imre, a Szent István Egyetem professzor emeritusa köszönte meg az elismerést. Elmondta: tudásuknak, erejüknek megfelelően tovább dolgoznak a tudományért, a gazdaságért, a társadalomért.

Előtérben néhányan a kitüntetettek közül: Dávid Ferenc, Knoll Imre, É. Kiss Katalin és Buday László.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét Buday László, É. Kiss Katalin és Knoll Imre, Lovagkeresztjét Dávid Ferenc és Péteri Zoltán; a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet Ábrahám Tamás, Benussi Silvio Antonio, Somogyi Istvánné és Vidovszky István; az Ezüst Érdemkeresztet pedig Tőzsér Sándor, Domboróczki Gyula, Kerék Károlyné és Pápai Jánosné vehette át.

Buday László, a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Pathobiokémiai Intézet egyetemi tanára, a tirozin kinázokkal működő jelátviteli pályák vizsgálatával elért kutatási eredményeiért, a felsőoktatásban vállalt szerepéért, a hazai kutatási és innovációs folyamatok segítésében játszott kiemelkedő közéleti tevékenységéért és szervező munkájáért, továbbá nemzetközi szinten is elismert tudományos munkásságáért részesült elismerésben.


É. Kiss Katalin, az MTA Nyelvtudományi Intézet tudományos tanácsadója, az MTA levelező tagja; a magyar nyelven megfigyelt jelenségekből levont következtetéseiért, az egyetemes emberi nyelvre vonatkozó tudás gazdagításában elért eredményeiért, valamint a mondattan elméletének fejlesztésében és a magyar nyelv szerkezetének leírásában nemzetközileg is kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutatásaiért vehette át a kitüntetést.

Knoll Imre megköszöni a kitüntetést.## Mellette Csépe Valéria az MTA főtitkár-helyettese.Knoll Imre, a Szent István Egyetem professor emeritusa, az MTA doktora a kelet-közép-európai térségben Magyarország "logisztikai központtá" alakulásában játszott kiemelkedő szerepéért, a logisztika tudományában elért hazai és nemzetközi eredményeiért, továbbá e szakterület kiváló műveléséért és sikeres elterjesztéséért kapta az elismerést.

Dávid Ferenc, az MTA Művészettörténeti Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, a hazai építészettörténeti kutatásban, az elméleti és gyakorlati műemlékvédelemben kifejtett kiemelkedő munkásságáért, valamint Sopron és az egész ország számos műemlékének helyreállításáért kapta a kitüntetést.
Péteri Zoltán az MTA Jogtudományi Intézetének tudományos tanácsadója, az összehasonlító jog területén kifejtett iskolateremtő tevékenységéért, valamint évtizedeken át kiemelkedő színvonalon végzett hazai és nemzetközi tudományos munkásságáért részesült elismerésben.

Ábrahám Tamás, az MTA Szegedi Biológiai Központ Műszerfejlesztési és Javítási Osztályának vezetője, a Biológiai Központban, valamint más kutatóhelyeken és egyetemeken működő eszközök kifejlesztésében játszott irányító szerepéért, kiemelkedő, eredményes és példaértékű szakmai munkájáért kapott kitüntetést.
Benussi Silvio Antonio, az MTA Kémiai Kutatóközpont gazdasági igazgatója, gazdasági vezetőként végzett példamutató, lelkiismeretes és magas színvonalon végzett munkájáért, a kutatóközpont eszközeinek korszerűsítésében elért eredményeiért vehette át az elismerést.

Somogyi Istvánné, az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóntézet gazdasági igazgatója a kKutatóintézet kutatási eredményeinek spin-off, illetve start-up cégek alapításában, licencátadással történő hasznosításában való közreműködéséért, továbbá gazdasági igazgatóként végzett kiemelkedő munkájáért kapta a kitüntetést.

Vidovszky István, az MTA KFKI Atomenergia Kutatóintézet tudományos igazgatóhelyettese és Tőzsér Sándor, az MTA KFKI Atomenergia Kutatóintézet Reaktor Üzemének vezetője a Budapesti Kutatóreaktor kiégett fűtőelemeinek elszállítása előkészítésében és végrehajtásában végzett kiemelkedő munkájáért részesült elismerésben.

Domboróczki Gyula, az MTA Mátrafüredi Akadémiai Üdülő vezetője az üdültetés területén végzett magas színvonalú, kimagasló szakértelemmel, példamutató hozzáértéssel és lelkiismeretesen végzett szakmai munkájáért és vezető tevékenységéért, valamint a vezetése alá tartozó jóléti intézmények fejlesztéséért, működésük gazdaságossá tételében kifejtett eredményeiért vehette át a kitüntetést.

Kerék Károlyné, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet munkaügyi osztályvezetője, több mint négy évtizedes, kimagasló szakértelemmel és színvonalon végzett intézeti és vezetői tevékenysége elismeréséért, továbbá az intézet és a munkatársak iránti különös felelősségérzettel és empátiával gyakorolt munkájáért kapott elismerést.

Pápai Jánosné, az MTA Titkársága pénzügyi főosztály vagyongazdálkodási osztálya főmunkatársa, az Akadémia intézményhálózatában és a mindenkori kincstári és állami ellenőrző szerveknél, a beruházásokkal kapcsolatos szakmai munkája során általános elismertséget kapott tevékenységéért, hosszú éveken keresztül az Akadémiáért végzett szakmai munkájáért és emberi helytállásáért részesült kitüntetésben.

Címkék