Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Acél helyett gabona – a válság ellenére belehúz a vízi teherszállítás

Acél helyett gabona – a válság ellenére belehúz a vízi teherszállítás
Infovilág

A csaknem 250 hajóval dolgozó, nagy múltú Mahart Duna Cargo Kft. több mint 340 ezer tonna hordképességű flottájának egészen a közeli múltig a teljes, évi 3,1 millió tonnás forgalom mintegy 60-65 százalékát adták a Dunára települt öntödék és más kohászati cégek. A válság azonban mostanra - az autóipari megrendelések esését követően - az acélágazatot is elérte, így a szén, vasérc és más alapanyagok szállításai is csökkentek. Tekintettel a kialakult helyzetre, a cég felgyorsította flotta-felújítási programját, így az év közepére a flotta további 18 egységét teszik gabonaszállításra alkalmassá.

Jelenleg már évi 7-800 ezer tonna ömlesztett termény szállítására van megrendelése a társaságnak, de többre nem is lenne kapacitása, ezért határozták el a bővítést. Egyszerre hat uszályon folyik az átalakítás, a rakterek föé tetőt építenek, hiszen gabonafélék esetén fontos hogy szárazon, minőségromlás nélkül érkezzék meg a szállítmány a célállomásra. Az év végéig várhatóan további 12 bárkát újítanak fel és alakítanak át.

A Mahart Duna Cargo Kft. jelenlegi formájában 2003 óta működik. 2009 januárjától az anyacéggel, az EDDSG-vel összevonva, közösen üzemeltetik a két társaság flottáját. Alkalmazottainak létszáma jelenleg 101 fő, éves szállítókapacitása több mint hárommillió tonna. A cég a Duna teljes hajózható szakaszán jelen van.

Címkék