Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Íz és víz és színház – Karlhuber színházi plakátjai a Goethe Intézetben

Íz és víz és színház – Karlhuber színházi plakátjai a Goethe Intézetben
Infovilág

Peter Karlhuber (*1957) díszlettervező, grafikus és tipográfus, hazájában az egyik legismertebb és legkeresettebb kiállításépítész. A nevéhez kötődő vándorkiállítások (Stefan Zweig,  Bruno Kreisky, Thomas Bernhard, Arthur Schnitzler)  az egész világot bejárták. Zweig-kiállítása nálunk a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Thomas Bernhard életét és „életembereit“ bemutató nagysikerű tárlata a Közép-európai Kulturális Intézetben volt látható. Utóbbihoz magyar nyelvű katalógus is készült.

Karlhuber szívesen időzik rendhagyó témák és formák között: látványos kiállításon jelenítette meg az osztrák irodalom és a víz kapcsolatát, szövegmintás acélfotelekkel szegélyezte a 12 kilométeres Thomas Bernhard emlékösvényt. A Bécsi Műszaki Múzeumban tavaszig látható multimédiás kiállítása ízérzeteink és étkezési kultúránk világába kalauzol.

Ez a sokoldalú alkotó személyiség 1993 óta mintegy száz plakátot tervezett a meranói (Dél-Tirol, Olaszország) városi színház előadásaihoz. A plakátok a maguk összetéveszthetetlen képi és színvilágával messze kiemelkednek napjaink kommerciális képözönéből: nem véletlen, hogy mindegyikhez egy-egy eredeti olajfestmény szolgál alapul.

A február 6-i megnyitón a művész is jelen lesz. A megnyitót a Tiszatáj 2008 decemberi számának bemutatója követi, mely a kortárs osztrák irodalomról ad körképet. Az estet osztrák finomságokból összeállított kóstoló zárja.

Egy őrült naplója. Peter Karlhuber színházi plakátjai. Megnyitó: február 6., 18 órától. Café Eckermann, Budapest, IX., Ráday utca 58. A kiállítás március 6-ig tekinthető meg.

Címkék