Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hetvenhét filmajándék: félmillió letöltéssel zárult a NAVA-akció

Infovilág

A karácsonyi szünidőre időzítve tette az interneten ingyenesen és korlátlanul hozzáférhetővé gyűjteményének 77 filmkülönlegességét a NAVA. A nagy érdeklődésre való tekintettel, először az ünnepek alatt meg kellett tízszerezni a Nemzeti Audiovizuális Archívum kapacitását, majd január végéig meghosszabbították az akciót a szervezők.

Játékfilmek és híradók a 30-as évektől mostanáig, az állami és kereskedelmi televíziók műsorai, főiskolás vizsgafilmek és dokumentumfelvételek adták a www.nava.hu/77filmajandek című weboldal tartalmát. A legnézettebb tételek között olyan produkciókat találhatunk, mint a Veri az ördög a feleségét című játékfilm, a Megasztár 2006-i döntője, az Iron Maiden 1988-i budapesti koncertjét beharangozó tudósítás. Emellett olyan különlegességek is népszerűek voltak, mint Nagy Imre újratemetésének közvetítése, az 1935-i karácsonyi készülődésről szóló filmhíradó, Puskás Öcsi 1978-i interjúja.

„A minden előzetes elképzelést felülmúló siker bebizonyította, hogy a hazai közönség keresi az igényes magyar nyelvű tartalmat” – mondta Kitzinger Dávid a Neumann Kht. igazgatója. – A NAVA megnyitásával azt akartuk megmutatni, hogy mekkora lehetőségek rejlenek közgyűjteményeinkben, hogy milyen aktivitást és lelkesedést képes kelteni, amikor fórumot teremtünk az értékes tartalmak és az értékeket kereső közönség egymásra találása számára.”

A látogatók számának növekedésében fontos szerepet játszottak az akcióról gyorsan terjedő hírek, amelyek napok alatt helyet kaptak a nyomtatott sajtóban, a tévékben és rádiókban, illetve az interneten a hírportáloktól kezdve egészen a blogoszféra önkéntesek által működtetett weboldalaiig. Több tucat fórumon és blogon ajánlottak egymásnak filmeket az internetezők, majd osztották meg egymással kedvenceikről szóló gondolataikat és élményeiket.

„A siker bizonyította, hogy korszakváltásra van szükség a közgyűjtemények kezelésében – folytatta Kitzinger. – A modern, digitális archívumok nemcsak az oktatás és a kutatás céljainak kiszolgálására képesek, hanem kitágítják a kultúrafogyasztás határait is. A korszerű eszközöket naprakész módon használó akciónak köszönhetően rövid idő alatt élénk párbeszéd kezdődött látogatóink között történelmi korszakokról, nemzedéki élményekről, művészetről és társadalomról. Ennél értékesebb eredménye nem is lehetett volna a kezdeményezésnek” – fejezte be a szakember.

A NAVA nyitott akciójának hat hete alatt négyszer annyi videót néztek meg a látogatók, mint az előző három évben a NAVA-pontokról összesen. Az előremutató és más archívumok számára is példaértékű kezdeményezés sikerére való tekintettel a NAVA-t üzemeltető Neumann Ház munkatársai már dolgoznak a folytatáson. Olyan hozzáférési módokat keresnek, amelyek révén a lehető legszélesebb közönséghez juthat el jogszerűen a gyűjtemény lehető legnagyobb része.

Egyik első lépésként február elejétől a NAVA archív műsorai megjelennek a Nyílt Társadalom Archívum (OSA) rendszerváltásról szóló forrásgyűjteményében is, amelynek anyagait az 1989. év egy-egy napjának legérdekesebb híradós tudósításaiból válogatták ki történészek. A kezdeményezés célja, hogy különálló archívumok anyagait összegyűjtse és összekapcsolja a rendszerváltozás történetének rekonstruálásának céljából. 

Búcsúvideó a 77 Filmajándékról itt.

Címkék