Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Autósok figyelmébe – környezetkímélő és biztonságos Bosch-/Blaupunkt-újdonságok

Infovilág

A települések (és itt megint csak Budapestet kell említeni elsősorban) útjain, utcáin időnként teljesen megbénul a forgalom, miközben a járművek motorjai ontják magukból a mérgező gázokat. Ebben a vészhelyzetben minden lehetőségre fel kel figyelni.

A Bosch cég most mutatta be az „SSM”, vagyis a Start Stop motorszabályozó rendszerét, amely a forgalmi lámpáknál, vagy araszolás közben leállítja, majd újra indítja a motort. A Start Stop-rendszer stuttgarti mérések során kb. 15%-os Co2-kibocsátáscsökkenést és 10–15%-os üzemanyag-megtakarítást mutatott.

Az ötlet nem új, hiszen Budapesten már húsz évvel ezelőtt is próbálkoztak ilyen rendszerrel, amikor a nagyobb kereszteződéseknél a forgalmi lámpákra kitett táblákkal kérték fel az autósokat, hogy állítsák le a motort. A rendszer fél év alatt csődöt mondott, mert a járművek önindítói, gyújtáskapcsolói felmondták a szolgálatot és a közlekedésben még nagyobb dugókat. káoszt okoztak.

A Bosch cég évekig tartott fejlesztéssel, speciális alkatrészekkel módosította, tökéletesítette a Start Stop rendszert, és nemrég be is mutatta a szaksajtónak. Használata igen egyszerű: miután vezetés közben megállunk és nullába tesszük a váltót, leáll a motor, majd ha újra a kuplungra lépünk és egyes sebességbe kapcsolunk, a motor máris viszi a kocsinkat. Azért, hogy ez rendszer tökéletesen működjék a Bosch egy teljesen új vezérlő és működtető rendszert fejlesztett ki a gyújtáskapcsoló, az akkumulátorállapot, -töltés, a motor optimális működését, a kuplungpedál érzékelőinek figyelésén keresztül a speciális önindítóig. A próbaúton, amely a miskolci Bosch gyárba vezetett, volt módunk kipróbálni az  Start Stop rendszert, és megtekinteni a
speciális önindítók gyártását.

A sajtóút másik érdekessége, hogy a BMW tesztkocsikban a Blaupunkt cég legújabb GPS navigációs berendezései irányították a pilótát. A Blaupunkt Travel Pilot 500/700-asát ma a szolgáltatásai alapján az élvonalba sorolhatjuk. Egyedi újdonsága a videonavigáció, ugyanis a jármű előtti valós közlekedési helyzetet jeleníti meg a 4,3 hüvelyk átmérőjű képernyőn, és a beillesztett nyilakkal mutatja a követendő irányt. Ez a tulajdonság a beépített zoomobjektívnek köszönhető, melynek képe fotó vagy videó formájában akár SD memóriakártyára is letölthető. Közlekedésbiztonsági szempontból előnyös, hogy a készülék felismeri az ideiglenesen kihelyezett közlekedési táblákat is (sebességkorlátozás, útjavítása stb. esetén) és erre hanggal figyelmeztet.

Az érintőképernyő kezelése egyszerű és logikus, sokféle szolgáltatást kínál:

Hangvezérléses célba vitel földrészünk 42 országában, tetszés szerint választható magyar, német, angol, francia, spanyol, olasz, portugál, holland nyelven.

Útvonalszámítás a különféle profiloknak megfelelően (autópálya, fizető szakaszok, komp, alagút, szezonális kerülés, visszafordulás stb.), gyors, normál, lassú sebességválasztás.

Érkezési idő, hátralévő idő és távolság, tengerszint feletti magasság, POI-kijelzés (benzinkút, hotel, múzeum stb.).

Az utak szám szerinti bemondása...

Több útvonal egyidejű számítása is lehetséges, legföljebb tíz köztes céllal, útvonal-szimulációval. 
Bluetooth 2.0 telefon-kihangosítás, internet-kommunikáció, böngésző, e-mail, internet-telefon (VOlP), webradió, media-, videolejátszó (DviX, H.264, MPEG-2, SD-kártyáról vagy belső memóriáról).

Képnézegető, nyelvkalauz, diktafon, játékok, 2 megapixeles kamera, beépített fülhallgató-, WLAN-, USB-csatlakozó, videokimenet.
 
A TravelPilot 700-as típus DVB-T tunerrel ellátott tenyértévé-készülék is egyben.

Címkék