Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Palackrogyasztó: magyar szabadalommal lassítják a hulladékhegyek növekedését

Palackrogyasztó: magyar szabadalommal lassítják a hulladékhegyek növekedését
Infovilág

Időközben egyre több lett a csomagolóanyag-hulladék, amit tovább gyarapított a palackosvíz-fogyasztás ugrásszerű növekedése. A vizet is pillekönnyű műanyag palackba, PET-palackba csomagolják, így védendő a környezetet: az üveg szállításához és visszaszállításához ugyanis sok energia kell. A PET-palack viszont igen könnyű, viszont terjedelmes. Ha egyszerre sokat szeretnének elszállítani belőle hulladékként (csökkentendő a szállítás környezetromboló hatását), akkor töredékére kell csökkenteni a térfogatát.

Sokáig senki sem gondolt arra, hogy a PET-palack, a sörösdoboz, a papír alapú italosdoboz  túlélheti azokat, akik elfogyasztották tartalmukat. Irány a kuka, és közben veszélyes nőni kezdtek a hulladékhegyek. Millió köbméterekre rúg az egyszer használatos csomagolóanyag-hulladék.

A volumen és vele együtt a szállítás okozta környezetszennyezés meg a járulékos költségek csökkentését igyekszik szolgálni a Thermo Press palackzsugorító gép. Az ötlet egyszerű, ha taposni, összenyomni nehéz, mert visszaugrik, akkor olvasszuk össze, hiszen hőre lágyuló anyagból van.

Persze, ez nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk, mert ha túlmelegítjük, akkor masszává olvad és mindenhez hozzátapad. Simon Lajos feltaláló (Budafilter 94 Kft.) műanyagpalack-zsugorító gépecskéje (Thermo Press) csak annyira melegíti fel a palackot, hogy az harmonikaszerűen önmagába roskadjon. (Megjegyzem, hogy a palackzsugorító is fogyaszt villamos energiát, aminek az előállítása ma még nagyrészt környezetkárosító.) Ezzel a módszerrel a palack 1/12-edére zsugorítható.

A szín szerint válogatott palackokat külön-külön zsákokba gyűjtve lehet újra hasznosítás céljából visszaszállítani – valahova. A visszaszállítást a Magyar Posta vállalta magára, miután a postai küldeményeket széthordó (terítő) járat üresen menne vissza, ekként a „rogyasztott” műanyag palackokat tartalmazó zsákok csaknem ingyen utaznak egy-egy központi gyűjtőhelyig, kímélvén a környezetet.

(A szerző újabb megjegyzése: az az autó, amelyik például a teli [sörös]üvegeket kiszállítja, visszafelé ugyancsak környezetkímélőnek nevezhető módon viszi vissza az üres üvegeket.)

A palackrogyasztó gép népszerűsítésére hivatott mai sajtótájékoztatón elhangzott: a Cora áruházak eddig is szorgalmasan gyűjtötték az üvegeket; mostantól a budakalászi és a törökbálinti egységben a PET-palackot is visszaveszik, sőt, jelképes összeget is fizetnek érte. A két áruház üveg-visszaváltójában egy-egy folyamatos üzemű palackzsugorítót állítanak üzembe. (Arról nem volt szó, hogy mekkora kapacitásút, mert a mai tájékoztatón látott, házi használatra szolgáló zsugorítóval sziszifuszi munka lenne a visszaáramló sok ezer műanyag palack „kicsinyítése”. – Az italcsomagolások újra hasznosításra történő visszavételét egyébként a termékdíj-törvény 2009. január 1-jétől hatályosmódosítása is ösztönzi.

A PET-palackok újra hasznosításában érdekeltek azt remélik, hogy az általuk szorgalmazott módszer megvalósulása után az eddig tized-hetedrészt szelektíven gyűjtött PET-palackok jóval nagyobb arányban jutnak vissza a palackgyártókhoz, és végre az újra hasznosítható óriás molekula (az egykor betétdíjas üvegekhez hasonlóan), a PET is megkezdi a körforgását, és nem a szeméttelepek hegyeit növeli.

A szerk. megj.: bár az Infovilág immár harmadszor foglalkozik az elektromos árammal működő Thermo Press-szel, eddig elmulasztotta megjegyezni, hogy hasonló célt szolgáló, kézi erővel működő prés is létezik, még hozzá többféle változatban, az otthoni, konyhai változattól a köztéri szelektív hulladékgyűjtők mellett felállíthatóig. Lehet tehát választani; most már csak a környezettudatosságot kellene erősíteni a lakosságban, kicsikben, nagyokban egyaránt. A kézi erővel működtethető (amellett, hogy nem fogyaszt áramot) az izmokat is erősíti...   

Címkék