Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mennyből a Joulupukki – megérkezett a lappföldi mikulás

Mennyből a Joulupukki – megérkezett a lappföldi mikulás
Infovilág

Korát illető futó kérdésre azt mondja Joulupukki, hogy ő kortalan, évszázadok óta van jelen a világban, még akkor is, ha időnként kicsit változik is, ám a lényeg marad: a jóságot, az ünnepet hirdeti, és arra törekszik, hogy minden gyereket, gyereklelkű felnőttet eltöltse az ajándékozás és a megajándékozottság öröme. Neki nem kell személyi igazolvány, nincs szüksége útlevélre, őt mindenki ismeri és szeretettel fogadja, veszi körül. Mert ő a mikulás.

Aki még nem látta ennyire közelről, az most a Malév (a Finnair meg a Finnagora) jóvoltából személyesen ismerkedhetett meg a hozzánk mindig szívesen ellátogató finn mikulással. Joulupukki egyre több magyar szót, mondatot tanul meg itt tartózkodása alatt, kedvesen beszélget az őt fogadó kicsikkel. Van, aki csak a köpenyét simítja meg, más a szakállát, hogy valódi-e? Mindig van olyan gyerek, aki annyira közel érzi magához a képekről ismert mikulást, hogy az ölébe kucorodik, és büszkén "nyilatkozik" a nagy élményről, amit bizonnyal még a saját gyerekeinek, unokáinak el fog majd mondani, hogy amikor ő kisgyerek volt, a "igazi mikulás" térdén lovagolt.

Tagadhatatlan: a Malév nagy ötlete a lappföldi mikulás "reptetése", ha már a jóságos öreg nem kockáztatja rénszarvasainak épségét ebben mind nagyobb (l)égi forgalomban. Eredeti az eseményszervezők azon törekvése is, hogy minden alkalommal más-más gyermekközösségnek teszi lehetővé a Joulupukki fogadását. Ma délelőtt a Fővárosi Gyermekvédelmi Szolgálat gyámolítottjai és vecsési óvodások köszönthették dallal, verssel a helsinki járat ajtajában megjent mikulást, akin egyáltalán nem látszott, hogy fáradt lenne, holott lappföldi hazája elég messze esik a finn fővárostól.

Az igazi nagy találkozás csak ezután következett, amikor a kicsik besereglettek a reptérhez közeli Airport Hotel Budapet szálló halljába, körülülték Joulupukkit, és türelmesen meghallgatták a finn nagykövet feleségének, Janina Vilén asszonynak meg a Finnagora, a hazánkban is működő finn kulturális, tudományos és gazdasági központ munkatársának a köszöntőjét. Újabb dalok, versikék következtek, mindvégig nagyszerű témával, kitűnő felvételek lehetőségével ajándékozva meg az elektronikus sajtó munkatársait, majd pedig Joulupukki vette át a szót, újólag hangoztatva: szívéhez a sajátjai mellett a magyar gyerekek és Magyarország nagyon közel állnak, mindig izgalommal készül az útra és alig várja, hogy magyar földre léphessen. Minden alkalommal föltöltődik az iránta megnyilvánuló barátsággal, szeretettel, érdeklődéssel, ez élteti őt, a mikulást évszázadok óta. Valamennyi gyerek megkapta a szokásos, gazdagon megtöltött mikuláscsomagját, és miközben még énekelgettek, nyilatkozgattak az újságíróknak, Joulupukki észrevétlenül távozott, hogy eleget tehessen mikulás-kötelezettségeinek először a Parlament előtt, az ország karácsonyának a megnyitóján, aztán megkezdje országjáró körútját, hogy találkozzék a miskolci, a veszprémi, az ajkai meg a nyíregyházi gyerekekkel.

Címkék