Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

EU-elnökég előtt: lezárult a Tézeusz 2011 első fordulója

Infovilág

A versenyen összesen 134 hallgató indult, az ország 19 oktatási intézményéből. A középdöntőbe 72 diák jutott be 15 egyetemről és főiskoláról. Mindannyian november 20-án a budapesti, debreceni, kőszegi és szegedi középdöntőn versenyezhetnek a továbbjutásért. A középdöntőkről itt olvasható részletes információ.

Az első, írásbeli fordulóban a pályázók négy témában – energiapolitika, agrár- és élelmiszerbiztonság, globalizáció és a világkereskedelem liberalizációja, illetve bel- és igazságügyi együttműködés – fejthették ki, hogy milyen kihívásokkal kell majd szembenéznie a magyar diplomáciának 2011-ben, és megoldást is kellett javasolniuk ezekre a kihívásokra.

A középdöntőkön a pályázók a szakmai zsűri és a közönség előtt mutatják be pályázati anyagaikat és válaszolnak a bíráló bizottság kérdéseire. A 2009. márciusi országos döntőbe a 26 legkiválóbb pályázó jut be.

Ismeretes: 2011-ben Magyarország először látja el az Európai Unió soros elnöki tisztségét. A Külügyminisztérium ehhez kapcsolódóan – Göncz Kinga külügyminiszter védnökségével, az EUvonal közreműködésével – a 2008–09. tanévben immár második alkalommal rendezi meg a TézEUsz 2011. Egy uniós ország akkor válik "beavatott" taggá, ha már átesett az elnökségi tűzkeresztségen. A Külügyminisztérium célja, hogy a hallgatók vegyenek részt a magyar elnökség előtt álló nagy jelentőségű, összeurópai ügyek megvitatásában.

Címkék