Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kivételes adottságokkal: innovációs és kereskedelmi park Mosonmagyaróvárott

Kivételes adottságokkal: innovációs és kereskedelmi park Mosonmagyaróvárott
Infovilág

Napjaink vállalkozásainak elengedhetetlen feltétele, hogy jók legyenek a közlekedési kapcsolatok, ami lehetőséget teremt a gyors áruszállítás számára. Mosonmagyaróvár esetében ez adott, hiszen a település három nemzetközi főútvonal metszéspontjában, a kelet-nyugati nemzetközi vasútvonal mentén fekszik, és három repülőtér is könnyedén elérhető onnan.

Tavaly ősszel a város önkormányzata - javarészt saját tulajdonú ingatlanok felhasználásával - ipari park kialakítását kezdte meg. A kitűzött ütemezés szerint júniusra minden közművesítési feladat megvalósult, ezzel minden telek értékesítésre kész, beruházások megkezdésére alkalmas állapotba került. A belső úthálózat szilárd burkolattal fedése ez év végéig ugyancsak befejeződik. A befektetők a MoWinPark iránt szinte már az első kapavágástól élénken érdeklődtek.

A terület kereskedelmi (élelmiszer, barkács, építőanyag, elektronika, pénzügyi szolgáltatások), gazdasági, innovációs, valamint környezetkímélő és tudásintenzív ipari tevékenységek ösztönzésére, közlekedésszervezésre (logisztika, szállítmányozás, raktározás), korszerű telephelyek kialakítására, vállalkozói inkubátorház létesítésére rendkívül jó feltételeket kínál. A tervezett szolgáltatások között szerepel jogi, pénzügyi, marketing-tanácsadás és oktatás. Magas szintű IT- és távközlési hálózatot építenek ki, és máris hozzáférhető a közös honlap.

A MoWinPark összesen 370 ezer négyzetméter területen 900-tól akár több tízezer négyzetméteres nagyságig közművesített, jól megközelíthető telkeket bocsát a vállalkozások rendelkezésére - teljesen kiépített infrastruktúrával. A telkeken a kötelező zöldfelület aránya minimum húsz százalék, a burkolt felületé maximum negyven százalék. A MoWinPark tulajdonosa 45 százalékban az önkormányzat, 32 százalékban a Movinnov Kft. (mely 100 százalékban az önkormányzat cége), a fennmaradó tulajdonhányad felett magánbefektetők rendelkeznek. Az oda települő cégek hatékonyan szólíthatják meg szolgáltatásaikkal a város és a környező települések mintegy 75 ezer főnyi, megfelelő vásárlóerővel rendelkező lakosságát. 

A városi önkormányzat a tereprendezéshez, a közvilágítás és a belső úthálózat kiépítéséhez, valamint a marketing- és PR-feladatok ellátásához uniós támogatás elnyerésére pályázatot nyújtott be. A beruházás költségvetése 499 millió forint, melyből 149,9 millió, vagyis az összeg harminc százaléka nyerhető el. A fennmaradó részt a tulajdonosok állják.

A MoWinPark legfőbb előnye a nyugat-dunántúli város nemzetközi gazdasági és közlekedési kapcsolataiban rejlik. A park közvetlenül az 1. számú főút mellett, a település legdinamikusabban fejlődő részén található. Bejáratától öt kilométerre van az M1 (Bécs-Budapest) és M15 (Pozsony) autópálya csomópontja, mely egyúttal három nemzetközi főközlekedési nyomvonal találkozási pontja is (E60, E65, E75). Közelében halad a Bécs-Budapest közötti (IV. páneurópai korridor részét képező) villamosított vasútvonal, melyre igény szerint a meglévő nyomvonalon iparvágányi kapcsolat létesíthető.
 
A város gazdag ipari hagyományokkal büszkélkedhet, ebből eredően magasan képzett munkaerővel rendelkezik, és szakképzési kínálatát is a mindenkori munkaerő-piaci igényekhez igazítja. A jövő helyi záloga Európa egyik legrégebbi egyetemének innovációs ereje, az ott tanuló ifjúság kiaknázásra váró friss szellemi kapacitása.

Címkék