Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Repülésbiztonság: 800 millióért felújítják Ferihegy futópályáit – átmeneti zajterhelés

Repülésbiztonság: 800 millióért felújítják Ferihegy futópályáit – átmeneti zajterhelés
Infovilág

A BA döntését elsősorban repülésbiztonsági okok, a nemzetközi előírásoknak való maradéktalan megfelelés indokolták, valamint az, hogy kiemelkedően színvonalas szolgáltatást nyújthasson légitársasági partnereinek.

A karbantartás magában foglalja a mintegy 400 ezer négyzetméter alapterületű bazaltbeton pályák megtisztítását és újra festését, valamint sor kerül a fénytechnikai rendszer teljes cseréjére is. Munkába áll a „repülőtéri radír” is, amely a leszálló gépek okozta mintegy 70 köbméternyi szennyeződéstől, féknyomtól tisztítja meg a futópályákat. A felújítás eredményeként a jelenleg 60 méter széles pályák 45 méteresre szűkülnek, s ehhez kapcsolódóan megtörténik a 217 lámpatestből álló szegélyfénysor teljes átalakítása is.

A kivitelező a pálya újrafestéséhez 35 tonna festéket használ fel. A felújítás jó 3 millió euróba (mintegy 800 millió forintba) kerül. Az 1-es pálya rekonstrukciója mától november 1-jéig tart, a 2-esé november 3-tól 7-ig. A munkálatokra ez a legideálisabb időszak, hiszen a nyári csúcsforgalom már lecsengett, de a téli hideg még nem hátráltatja a kivitelezők munkáját.
 
A zárás idején a teljes forgalom a másik pályára terelődik át így a munkák első fáziásában a XVII. kerületi Rákoshegy, illetve Üllő, a második héten pedig Vecsés és a XVIII. kerület lakosainak kell néhány napig a szokottabbnál nagyobb zajterhelésre számítaniuk.

A ferihegyi repülőtér két, egymással párhuzamos futópályával rendelkezik. Az idősebb, az 1-es pálya 3010, a fiatalabb, a 2-es 3707 méter hosszú. A kivitelező mindkét pályát új felfestéssel látja el, melynek során 31 tonna fehér, valamint 2-2 tonna sárga és színű festéket használ fel. A  „repülőtéri radír” nagynyomású vízzel távolítja el a szennyeződést a felületről. A környezet védelme érdekében a berendezés a leszedett anyagot kémiailag szétbontja vízre és szennyezőanyagra. Utóbbi mennyisége várhatóan meghaladja a 70 köbmétert.

Címkék