Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Európában a legkorszerűbb – befejeződött a Budapest Airport új utasbiztonsági rendszerének telepítése

Európában a legkorszerűbb – befejeződött a Budapest Airport új utasbiztonsági rendszerének telepítése
Infovilág

Az új röntgengépek és mágneskapuk használatával 25-30 százalékkal nőtt a rendszer áteresztő-képessége. A csendesebb időszakokban egyáltalán nem kell várakozniuk az utasoknak, csúcsforgalomban pedig az eddigi fél óra helyett maximum tizenöt percet vesz igénybe a kézipoggyászok és a ruhák átvilágítása. A zsúfolt nyári időszakban egy-egy gépsor óránként akár kétszáz utast is átvilágított az addigi százhatvan helyett.

A BA az idén tavasszal három és fél millió euróért (kb. 900 millió forintért) vásárolt tizenkét csúcsminőségű röntgengépet és mágneskaput. Jelenleg Ferihegy mindhárom terminálján ezekkel a berendezésekkel dolgoznak az utasbiztonsági osztály munkatársai. A 2A terminálon öt, a 2B terminálon négy, az egyes terminálon pedig három gép üzemel. Európában jelenleg a Ferihegyen használt rendszer számít a legfejlettebb technikának, hiszen ezek a modellek tavaly kerültek forgalomba.

A Smiths Heimann cég legújabb modelljei előtt semmilyen veszélyes tárgy, anyag sem marad rejtve, gyorsabbak és megbízhatóbbak mint az elődeik. A berendezések a gyógyításban használt komputer-tomográfhoz (CT) hasonló elven működnek. A csomagokról az utasbiztonsági ellenőrök két képet látnak két szemszögből, azokat a tárgyakat is látják, amelyek tökéletesen elfedik egymást.

Háromdimenziós képet alkotnak az átvilágított tárgyak belső szerkezetéről, majd az atomok súlyának és az anyag sűrűségének vizsgálata után egyértelműen meg tudják állapítani, ha a poggyász robbanóanyagot tartalmaz.

Az átvilágító berendezés elején és végén is hosszabb a poggyászszalag, vagyis az eddigi egy-két utas helyett egyszerre négyen használhatják mind a két végén. A gép automatikusan forgatja az egyszerre a rendszerben lévő 20 tálcát. A szalag végén pedig kamera ellenőrzi, hogy üres-e a tálca és addig nem engedi tovább, amíg akár egyetlen pénzérme is maradt rajta.

Az új mágneskapuk jóval intelligensebbek az elődjeiknél. A régi kapukon hat, elektromos teret gerjesztő adó-vevő volt, az újakon 20 található. Alacsonyabb hibaszázalékkal működnek és a kevesebb hamis riasztás az eddiginél gördülékenyebb, gyorsabb folyamatot eredményez. Ferihegy mágneskapui

képesek a cipőben elrejtett, alacsony fémtömegű tárgyak felismerésére is, emellett működésüket nem zavarhatják meg külső hatások. Európában jelenleg a Ferihegyen is használt rendszer számít a legfejlettebb technikának, hiszen a Smiths and Heimann cég modelljei tavaly kerültek forgalomba. A világ legforgalmasabb repülőterének legújabb terminálján, a Heathrow 5-ös utascsarnokában is ezeket a berendezéseket használják, csakúgy mint a majna-frankfurti repülőtéren. 

A tapasztalatok szerint az eddiginél jóval kevesebb utasnak kell levennie a cipőjét, vagy átesnie a ruházat-átvizsgáláson, hiszen a húsz adó-vevő készülékkel ellátott mágneskapu nagyon alacsony hibaszázalékkal működik. Ez nemcsak a biztonságot növeli, hanem az utasok hangulatát, kényelmét is javítja.

A BA közeli tervei közé tartozik a diszkréciókabinok bevezetése a T2 terminál indulási utasbiztonsági ellenőrzésénél. Ezek párnázott ülésekkel ellátott paravánok, amelyekben az utasok nyugodtan levehetik a cipőjüket és megvárhatják, amíg a biztonsági személyzet visszahozza a lábbelijüket az ellenőrzést követően. A kabinok már megvannak, jelenleg a munkatársak oktatása, illetve a hatósági engedélyeztetés zajlik.  

Jost Lammers a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta: „Jól vizsgáztak a berendezések. Ezeknek köszönhetően a nyári csúcsforgalmat gördülékenyen bonyolítottuk le. A szükséges biztonsági vizsgálatokat megbízhatóan, kényelmesebben és sokkal gyorsabban tudjuk elvégezni, és ezáltal utasaink sok időt tudnak megspórolni. Az utasbiztonsági rendszer megújítása része a Budapest Airport teljes modernizációs programjának, mellyel Ferihegyet Közép-Európa legsikeresebb repülőterévé kívánjuk tenni.”

Címkék