Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A magyar kubista – Kmetty-kiállítás Miskolcon az MKB Bank támogatásával

A magyar kubista – Kmetty-kiállítás Miskolcon az MKB Bank támogatásával
Infovilág

Kmetty Jánosnak az MKB Bank gyűjteményébe tartozó két festménye, a Nagy virágcsendélet (1937 körül, olaj, vászon) és a Lovasszekér (1924 körül, tempera, papír) mellett múzeumok, magánygyűjtők és aukciós házak tulajdonában lévő alkotásokból rendezett retrospektív kiállítást a festő szülővárosa, Miskolc. A szeptember 25-től december 31-ig látogatható, több mint 40 festményt felvonultató tárlatnak a Herman Ottó Múzeum (Miskolc, Görgey Artúr utca 28.) ad otthont.

Az egyik legnagyobb múltú hazai pénzintézetként az MKB Bank másfél évtizede foglalkozik a magyar festészet klasszikus értékeinek gyűjtésével, ezzel összefüggésben a hazai képzőművészet támogatásával. „A klasszikus értékek őre” elnevezésű koncepció  keretében mára közel négyszáz olajfestményből, félszáz akvarellből, gouache-, pasztell és temperaképből, valamint rajzokból, grafikákból, továbbá néhány szoborból álló anyag gyűlt össze.

A kollekció legszínvonalasabb részét a 19. század végéről, a 20. század első feléből származó magyar festmények képezik, közöttük a mostani kiállításon is látható két Kmetty-alkotás. A miskolci tárlat szervesen illeszkedik az MKB Bank azon elképzelésébe, miszerint a módszeres képzőművészeti gyűjtőtevékenységnek a művek minél szélesebb körű megismertetése ad igazi értelmet. Ezen elv alapján a bank minden évben társszervezőként és támogatóként működik közre egy-egy alkotó saját szülővárosában, a helyi múzeum által megrendezett retrospektív kiállítás létrehozásában...

Az általános kulturális célok mellett a lokális tradíciók felelevenítését, erősítését is szolgáló megközelítés elsőként az egri Ziffer Sándor kiállításban öltött testet 2007-ben. A következő állomás a miskolci Kmetty kiállítás, amely egy töretlen, a huszadik századi magyar modernizmus főbb irányzatain átívelő életműnek egy apró, mégis átfogó leképezése.

Kmetty János.

Címkék