Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Korszakváltó műszaki-technológia fejlesztés kezdődik a Magyar Telekomnál – fénysebességű adatáramlás optikai kábelen

Korszakváltó műszaki-technológia fejlesztés kezdődik a Magyar Telekomnál – fénysebességű adatáramlás optikai kábelen
Infovilág

Az új szervezeti struktúra korszerű és integrált működési folyamatai megteremtették az alapjait annak, hogy a Magyar Telekom kiváló minőségű kombinált szolgáltatásokat nyújthasson lakossági és üzleti ügyfeleinek T-Home, T-Mobile és T-Systems márkanevek alatt. Az integrált működésre építve, valamint a növekvő magyarországi infrastruktúra-alapú versenyre reagálva, a Magyar Telekom új generációs hozzáférési hálózatfejlesztési program megkezdése mellett döntött azzal a céllal, hogy extragyors szélessávú szolgáltatásokat tudjon nyújtani az ügyfeleinek. Az új hálózatot nagyobb sávszélesség és gazdaságosság jellemzi, lehetővé téve, hogy a Magyar Telekom fokozottan a kiváló minőségű és versenyképes árú, dupla és tripla kombinált szolgáltatási ajánlataira helyezze a súlyt. Az új generációs hálózatokon az akár 100 Mbit/mp-t elérő sávszélességgel az ügyfeleknek lehetőségük lesz arra, hogy egyszerre használjanak több sávszélesség-igényes szolgáltatást, mint a HDTV, a videóletöltés és a gyors internet-hozzáférés.

Új generációs hozzáférési stratégiájának megfelelően a Magyar Telekom 2009 végéig elsősorban G-PON technológiát használva kívánja elérhetővé tenni az optikai hálózatot mintegy 200 ezer háztartásban; 2013 végére az ilyeténképpen ellátott háztartások számát 780 ezerre tervezi növelni. A jövő év végére a Magyar Telekom mintegy 380 ezer háztartásban az EuroDocsis 3.0 technológiát felhasználva, fejleszti tovább a  kábelhálózatát, alkalmassá téve azt hasonlóan nagy sebességű alkalmazásokhoz. 2013 végére a tervezett hálózatfejlesztések eredményeképpen összesen mintegy 1,2 millió háztartásban lesz elérhető új generációs hozzáférési hálózat.


Az optikai hálózat kiépítésekor a társaság elsősorban FTTH G-PON (Gigabyte Passive Optical Network, gigabites passzív optikai hálózat) technológiát használ, ugyanakkor az egyedi körülmények figyelembevételével, eseti alapon egyéb technológiák használatára is sor kerülhet. A G-PON technológia egy pontból több fogyasztó lakóhelyéig viszi el az optikai szálat, az egyetlen optikai szálon pedig áramellátást nem igénylő (passzív) eszközök osztják meg a sávszélességet, ezáltal a technológiát költséghatékonyság jellemzi. Az EuroDocsis 3.0 a jelenlegi kábelhálózat (HFC) továbbfejlesztését jelenti, amelyhez azonban nincs szükség további beriházásokra a fizikai hálózatban, csupán a fejállomásnál és az előfizetők lakóhelyén van szükség a berendezések fejlesztésére.

A Magyar Telekom 2009–13 között összesen 40 milliárd forintot tervez elkölteni az új nemzedékű hozzáférési hálózat kiépítésére. Ebből körülbelül 10 milliárd forint szükséges az optikai hálózat kiépítésére és az EuroDocsis 3.0 fejlesztésekre 2009-ben, amit fedeznek a Magyar Telekom Csoport éves beruházási kiadásai. Ekként jövőre a teljes beruházási kiadásszint megegyezik a 2008-ra tervezett értékkel.

Címkék