Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Itt a BeLin, a beszélő Linux – láthatóvá teszi a világot

Itt a BeLin, a beszélő Linux – láthatóvá teszi a világot
Infovilág
A mai tájékoztatón elmondták: az alapítvány folyamatosan honosítja, adományozza és forgalmazza a JAWS for Windows képernyőolvasó és a MAGic for Windows képernyőnagyító szoftvereket, valamint látássérültek számára kifejlesztett, különféle speciális számítástechnikai eszközöket (pl. PAC mate jegyzetelő-gépeket, Braille-kijelzőket, OPAL, TOPAZ digitális nagyítókat).

Működésének eddigi hét évében az alapítvány csaknem 700 szoftvert, jó 400 számítógépet és 430 digitális diktafont adományozott összesen 90 millió forint értékben, miáltal 1300 látássérültnek segített életkörülményei javításában.

Az Informatika a látássérültekért Alapítvány nonprofit szervezetként évek óta fontos feladatának tekinti az esélyegyenlőség megvalósítását az info-kommunikáció területén is.

A Linux világában nagy népszerűségre szert tett Ubuntu disztribúció átalakításával az alapítvány munkatársának, Hammer Attilának és az Ubuntu Közösség fejlesztő munkájának eredményeként készült el a BeLin 1.0, a magyarított és akadálymentesített Ubuntu disztribúció.

A Beszélő Linux, azaz a BeLin nevű fejlesztéssel az alapítvány célja az volt, hogy mintegy alternatívaként a látássérültek számára is elérhetővé tegye az ingyenes Linux operációs rendszer kínálta lehetőségeket. A rendszer tartalmazza az ORCA képernyőolvasó és -nagyító programot, melynek fejlesztése folyamatos. A szoftver betöltésekor a használó azonnal beszédtámogatást kap a kipróbáláshoz vagy a telepítéshez.A rendszer számos, akadálytalanul használható alkalmazást tartalmaz előre telepítve, mint pl. a Firefox webböngésző, az OpenOffice.org irodai programcsomag, a Pidgin üzenetküldő alkalmazás, az Evolution levelezőprogram. Ennek megfelelően egy átlagos látássérült használó a számára alapvetően szükséges programokhoz mostantól ingyenesen is hozzáférhet.

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány reméli, hogy a BeLin 1.0 Linux kiadás sok vak és gyengén látó embertársunknak nyit ablakot a világra és teszi lehetővé nekik is a könnyebb hozzáférést az információkhoz.
 
A BeLin 1.0 szoftver ingyenesen letölthető az alapítvány honlapjáról a letöltések menüpont alól.
Címkék