Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tirol csodái: síelés az év minden napján, alagút 3000 méter magasban

Tirol csodái: síelés az év minden napján, alagút 3000 méter magasban
Infovilág

Öt, tiroli gleccser idegenforgalmi szakemberei ez alkalommal még előbbre hozták a telet, miközben a Duna–Tisza vidékén még jócskán tombol a nyár, és szeptember első dekádjára júliust megszégyenítő hőséget jeleztek előre a meteorológusok. Mint az osztrák előadók szavaiból kicsengett: náluk viszont már szeptember közepén kezdődik a tél, október 1-jétől pedig már nagy számban szeretnék eladni az egyszerre öt gleccserre érvényes közös síbérleteiket. Könnyű nekik, mondhatja a térséget ismerő: Kaunertal, Pitztal, Sölden–Ötztal, Stubai és Hintertux a háromezres övezetben terül el, az „örök jég” birodalmában. Állítják: jövő pünkösd hétfőjéig (azaz június 1-jéig) mindenképpen használható a „White 5” síbérlet. Akár többször is fölkereshetők a „tiroli ötök”: a tíznapos bérlet a nyolc hónapos érvényességi időn belül – amíg le nem telik mind a tíz nap – szabadon használható.

Az élet szép, csak élvezni kell.Minden idényre kitalálnak valamit a „sógorok”. Most, például, azt, hogy bár külön-külön idegenforgalmi egységekről van szó, érdemes összefogni, együtt föllépni, közösen kínálni valami olyat, ami elméletileg visszautasíthatatlan. A gleccsersíelés ugyanis sokak szenvedélye, és Európának azon a táján még a legtávolabbi völgyek, a Kaunertal, és Hintertux között is mindössze 150 kilométer a távolság. A bérletcsomagba foglalt öt, tiroli gleccser 314 kilométer hosszú, tökéletesen kialakított lesiklópályát kínál, ugyanakkor külön-külön, az egyes gleccsereknek sajátos arculata van.

Az «Infovilág – a hiteles hírportál» tudósítójának érdeklődésére a tiroli vendégek elmondták, hogy a „White 5” bérletet nem egészen háromszáz euróért kínálják, és a gleccserfelvonóknál is megvehető.

Máig vannak szenvedélyes síelők, akiket a földrajzi távolság tart vissza a tiroli kirándulástól. Valóban, Tirol nem a szomszédja hazánknak; egyszerűbb a hollandok, németek dolga, akiket Amszterdamból, Hannoverből, Berlinből, Bonnból stb. egy-másfél óra a helyszínre repítenek a légitársaságok.

Számunkra is kínálkozik megoldás: Niki Lauda, a legendás Formula-1 bajnok légitársasága, a Fly Niki gépei hetente háromszor repülnek Bécsből Tirol fővárosába, Innsbruckba. Ráadásul Nikiék ingyen viszik a sífelszerelést, ami nagy könnyebbség annak, aki ragaszkodik a sajátjához, és nem szívesen kölcsönzi a talpait a gleccser lábánál. Az sem elhanyagolandó tény, hogy az innsbrucki reptérről a vendéglátók viszik vendégeiket mind az öt gleccserrégióba

Mibe kerül mindez? – érdeklődött az «Infovilág – a hiteles hírportál» tudósítója. A válasz: a „Fly Winterdreams” csomag meglehetősen rugalmas, még akkor is, ha vannak kötelező elemei:


- a repülőút Innsbruckba
- transzfer a repülőtérről az adott gleccserrégióba
- 7 éjszaki szállás egy 3*-os vagy 4*-os gleccserszállóban reggelivel vagy félpanzióval
- 6 napos síbérlet

És az ár? Személyenként 629 eurótól már gondtalan a telelés. Akinek nincs ennyi ideje, az két éjszakára rövidítheti (mondjuk, a hétvégi) gleccsersíelést bérlettel együtt 200 euróért. Az ám, foglalni ezen a címen célszerű.

Ha itthon még a kánikulától szenvedünk is, érdemes legalább gondolatban hűsölni egy kicsit. A tiroli üt gleccser, tehát a Kaunertal, a Pitztal, a Sölden-Ötztal, a Stubai és a Hintertux „gondoskodik” arról, hogy az ember megismerkedhessen a gleccsersíelés különleges élményével. Sehol másutt nincs ily páratlan panoráma, ilyen porhó és ennyire tiszta levegő! Háromezer méter fölött ugyanis a levegő egészen más, „harapni lehet”. Akárhányszor látja is az ember, képtelen betelni a gleccserek látványával. Felejthetetlenek a kékes fényben világító meredek lejtők, a végtelennek tetsző hó élménye, a korlátlan szabadságérzet. Ráadásul minden gleccsernek saját, egyéni karaktere van.

Kaunertal: jók a kilátások.Kaunertal (1273–3160 méter): kicsi és szép

Várakozás a felvonónál? Ez a Kaunertal esetében ismeretlen fogalom. Ott ugyanis szeptembertől június végéig lehet élvezni a síelés élményét, gyakorlatilag várakozási idő nélkül. Újdonság 2008 novemberétől a nyolcüléses körfelvonó a háromezer méteres tengerszinti magasság felett. Az új Karlesjoch felvonó tovább kényezteti a vendéget a kaunertali gleccseren: a mozgatható tetejű nyolcüléses kabinos felvonó közvetlenül a Weißsee gleccserétteremtől indul 2750 méter magasságból, gondoláit ülésfűtéssel is ellátták. Fantasztikus panorámát kínál a három ország találkozásánál lévő Dreiländerblick közvetlenül a felvonó induló állomása mellől. Az új, kabinos felvonó révén három pálya is könnyen megközelíthető, fekete, piros és kék nehézségi fokozattal.

Az Alpokban működő egyik legjobb fun-parkban szoktak találkozni a hódeszkások és a szabadstílusú síelők. A hóparkot kezdők és profik egyaránt kedvelik: a 140 méter hosszú superpipe és az akár 12 méter hosszú rail-ek mellett a kalandvágyókat különböző nehézségi fokozatú pro-, medium- és easyline kicker pályák és további akadálypályák várják.

A téli idény a legendás „Kaunertal Opening” rendezvénnyel nyílik meg október 17–19-én. Immár huszonharmadszor találkoznak az Európa minden részéből érkező snowboardosok és síelők Kaunertalban. Azon a hétvégén versenyek, koncertek és partik várják őket, továbbá egy ingyenes tesztfesztivál is, ahol a szezon legújabb sí- és snowboard-felszereléseivel ismerkedhetnek.

Síbérlet nélkül síelni – ez a jelszó a Kaunertalban decemberben: Az „ingyenes síelés és napsütés” néven emlegetett időszakban a vendégeknek a síbérlet ingyen jár a szállás mellé. De ezeken a heteken kívül is vannak egyéb vonzó ajánlatok a családosok számára: a tíz évesnél fiatalabbak a szülő kíséretében ingyen használhatják a pályákat.

Pitztal: gleccsergondola.Pitztal (1600–3440 méter): a magasság a lényeg

Ausztria legmagasabb gleccser-sírégiójában az idény már szeptember 13-án elkezdődik! A 2008/2009. téli szezonra a Pitztal a komfortérzet növelését tűzte ki célul. Nem régóta működik a kényelmes nyolcszemélyes gondolás Mittelberg felvonó, ami 3290 méter magasra visz fel, és gondoskodik róla, hogy ne kelljen várakozni. Ugyanazon völgyállomásról indul a mozgatható tetejű Gletschersee felvonó, amelynek 39 ülése ülésfűtéssel is fel van szerelve.

Őszönként a pitztali gleccser nemzetközi csapatok kedvelt edzőhelye, akik ott készülnek az alpesi síelésben a világkupafutam-győzelmeikre. Másfajta kiemelkedő eseményt ünnepelhetett nemrégiben két, Düsseldorfból érkező vendég: a fiatalok a boldogító igen kimondásához a 2900 méter magasan fekvő, a „Fehér fény kápolnáját” választották. Az első gleccseresküvő sok házasodni kívánó síbarát érdeklődését keltette fel, így további házasságkötésekre is sor kerülhet a pitztali gleccseren.

Ahhoz azonban sem világbajnoknak, sem pedig házasulandónak nem kell lenni, hogy valaki a Pitztal előnyeit élvezni tudja. Kis híján ötven kilométeres pályahálózat a legkülönfélébb nehézségi fokozatokkal,
nyolcvanöt hektár kialakított területen, a Snowboard Funpark (3100 méter magasban), valamint a gyerekek számára kialakított hóbirodalom helybéli és külföldi számára egyarátn érdekessé teszi a Pitztalt. A családoknak előnyös: gyerekeiknek tízéves korukig ingyen jár a síbérlet.

A gleccsereken a pályák sokféleségét tovább gazdagítja a Rifflsee téli síterület (2800 méterig), ami decembertől április közepéig üzemel. A „passzív energiaház” koncepció alapján megépített Sunna Alm 2300 méter magasban a vendégek kedvelt találkozóhelye.

Söldeni napimádók.Sölden–Ötztal (1350–3340 méter): Big3

Kimagasló attrakciók sokaságával csábítja Sölden–Ötztal a gleccserek szerelmeseit: 20 négyzetkilométerével Ausztria egyik legnagyobb gleccser-síterülete, és garantáltan hóbiztos. Ott rögtön két gleccseren is le lehet siklani, a Rettenbachon és a Tiefenbachon. A két gleccsert 170 méter hosszú síalagút köti össze 3000 méter magasban. Újdonság az összekapcsolható 8 üléses sífelvonó mozgatható tetővel (beruházási költség: 8 millió euró), amely óránként 3700 fő szállítására képes. Újdonság még, hogy befejeződött a Giggijoch étterem átépítése. Helyet kapott ott egy tiroli fogadó, étlapján a hagyományos osztrák konyha remekeivel. Van ott még két önkiszolgáló étterem és egy szabadtéri rendezvényaréna fagylaltbárral és színpaddal, ahol zenés előadásokat rendeznek. Különösen kényelmes, hogy az éttermeket mozgólépcső köti össze, így sícipőben a fárasztó lépcsőzés már a múlté.

A Sölden–Ötztal gleccservidék kiemelkedő szezonális eseményei: október 25-én és 26-án újra Söldenben, a Rettenbach gleccseren rendezi a Nemzetközi Síszövetség (FIS) a sí-világkupát. Hagyományosan a hölgyek nyitják meg a 2008/2009. évi világkupa-szezont vasárnap az első óriás-műlesiklás futammal. Október 1–12-ig már a Maxxx Mountain gleccserfutam rajtját ünnepelhetik, október 29-től november 2-ig pedig a szezon a Go4travel Sí- és Snowboard Openinggel folytatódik.

Az Ötztalban töltött szabadság legkiemelkedőbb sporteseménye mindazonáltal a Big 3-Rallye: Söldenben mindhárom háromezer méter feletti csúcsra – Gaislachkogl, Tiefenbachkogl és Schwarze Schneid – hegyi vasút visz fel. Aki megteszi ezt a kört, az kereken 50 kilométert és 10 000 méternyi szintkülönbséget tudhat maga mögött, és élvezheti a lenyűgöző hegyi körpanorámát. A látogatókat különleges gasztronómiai és magashegyi élmény várja a 3058 méter magas BIG3 kilátón a Gaislachkoglon: szép időben válogatott kulináris élményekkel örvendeztetik meg a kifinomult ízlésű vendégeket. A kínálat a frissen kifogott, pezsgővel szervírozott osztrigától az ázsiai konyha különlegességein keresztül a tradicionális tiroli szalonnaspecialitásig terjed.

Stubai: téli öröm nyáron? Nyári öröm télen?Stubai (1000–3210 méter): a hó birodalma

A következő síszezon újdonsága a Stubai gleccseren a Daunschartein gleccserlift. Két új sípályát lehet vele elérni, kibővítve ezzel a gleccser-síterületet a Daunferneren, amelynek nagy, tágas szakaszai nagyon kedveltek a vendégek körében.

Szintén újdonság a „Top of Tyrol” elnevezési csúcskilátó, amely a Nagy Izidor hegygerincén található 3200 méter magasan. A látványos acélszerkezet lélegzet-elállító panorámát kínál. A csúcsra törők pihenőhelyéül épült és 10 perc gyalogútra van a Schaufeljoch hegyi megállótól.

Ausztria legnagyobb gleccser-síterületén, Innsbruck kapui előtt a völgyállomás már tavaly óta gondoskodik a vendégek legnagyobb kényelméről, fedett beszállórésszel, tágas feljáró rámpával és Ausztria legnagyobb önkiszolgáló sítárolójával.

A Stubai gleccser a gyerekek számára igazi síparadicsomot kínál. Újdonság a Big G Ski Camp Stubai. Big G az a mókás fickó a gleccsernél, aki a harmadik évüket betöltött gyerekekkel játékosan tanul síelni. A kicsik egyébként 10 éves korig ingyen, 15 éves korig pedig 50 százalékos kedvezménnyel síelhetnek.

A sportszergyártók legnagyobb seregszemléjét a Stubai gleccseren október 22–26. között tartják. A „SportScheck Gletscher Testival 2008” rendezvényen a vezető sportszergyártók több mint 3500 téli sportcikket mutatnak be. Ezeket az anyagtesztelő központban ki is lehet próbálni, természetesen lesznek síelés utáni partik és ellazulást szolgáló rendezvények is. A november 15-én és 16-án megrendezendő 8. Stubai Telemark Fesztiválon kívül december 13-án újra lesz „Stubai Jam”. A szabadstílusú sí- és snowboard-verseny nemcsak az egyes pályákon nyújt kiemelkedő élményt, hanem pompás keretprogramokkal is gondoskodik a sportolás utáni szórakozásról: DJ Sound, grillezés és nagy verseny utáni parti várja a résztvevőket Innsbruckban.

Aki még otthon is szeretné élvezni a Stubai-hangulatot, annak emlékként ajánlják a Stubai „gleccsertejet”. A napozás utáni bőrápoló tej bőrnyugtató hatású és csakis Stubaiból származó természetes anyagokat tartalmaz, pl. propoliszt, havasi gyopárt, valamint tejet.

Hintertux: napozóterasz.Ausztria egyetlen, egész éven át működő síterülete: a Hintertuxi gleccser (1500–3250 méter)

A rövidesen kezdődő idényben a hintertuxi gleccsernél ismét kényelmi célokat szolgálnak az újítások. Újdonság a „Gleccserbusz 1”, amely a kétsodronyos technikának köszönhetően Hintertuxból a nyári felvonóig a lehető legnagyobb kényelemről gondoskodik. Így tökéletesen kezdődik minden síelős nap. Itt mindig megéri pihenőt tartani, mert a tuxi Ferner-ház tágas teraszán ingyenesen igénybe vehető nyugágyakban élvezhetjük a napsütést és a ragyogó kilátást a zillertali Alpokra.

A „Gleccserbusz 3”, a világ legmagasabban lévő és leglátványosabb kétsodronyos körvasútja 3250 méter magasra kúszik fel a panorámaútra. Onnan ellátni a Großglocknertől a Dolomitokon át egészen a Zugspitzéig. A hintertuxi gleccser további szuperlatívuszokat is kínál: ez Ausztria egyetlen olyan síterülete, ahol az év minden napján lehet síelni. Az összesen 86 kilométer hosszú sípályák közül még nyáron is csaknem 18 kilométeren át lehet síelni. Ezzel a hintertuxi gleccser a 3476 méter magas Olperer lábánál az év 365 napján hóbiztosságot kínál, télen pedig ezenkívül egy 12 km hosszú völgybe vezető lesiklópályát. Ez az út 3250 méter magasról 1500 méter magasságra vezet.

Októberben két eseménnyel is megünneplik a téli szezonnyitást: a Hot-zone.tv Park Opening Hintertux október 3-tól 5-ig tart, és a tökéletes kialakítású „betterpark Hintertux” újfent a megszállított síelők találkozóhelye lesz. A parti fénypontja a Németországból és Ausztriából érkező élvonalbeli DJ-k fellépése lesz a Tuxban lévő Ferner-házban. Október 10–12. között a hintertuxi gleccseren rendezik meg a legendás Pow(d)er Weekend-et változatos, síelés utáni programokkal és fergeteges síélményekkel.

További információk itt.

Címkék