Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Számítógép, internet és érdeklődés – ritka még a hálózat

Számítógép, internet és érdeklődés – ritka még a hálózat
Infovilág
A D-Link megbízásából készített felmérés 1500 háztartás számítástechnikai felszereltségét kutatta a 14–69 éves korosztályban, lakóhely és iskolázottság szerint, valamint különböző jövedelmi helyzet mellett. A 49%-os számítógép-ellátottság biztató értéket mutat minden gyártó számára, a 42%-os internet-hozzáférési arány és a belső hálózat, multimédia-lejátszó, onlinejáték, HD-lejátszó használatára vonatkozó alacsonyabb százalékos értékek szintén nagy lehetőséget rejtenek magukban az IT-szektorban tevékenykedő cégek számára, melyet a demográfiai jellemzők is igazolnak.

Demográfiai sajátosságok

A felmérésből kiderült, hogy a legmagasabb arányban a budapesti és nagyvárosi lakosok rendelkeznek számítógéppel, internet-hozzáféréssel, és használnak olyan megoldásokat, mint az otthoni hálózat, multimédia-lejátszó, helyi hálózat és IP-kamera. Ezt az arányt természetesen erősen meghatározza a magas jövedelemhányad, mely ezen térségekre jellemző, és a 26–35 év közötti korosztály, mely a legnyitottabb az újdonságokra, és alkalmazza azokat a mindennapokban.

Az internet-hozzáféréssel rendelkezőkre jellemző, hogy magas iskolázottságúak, a fiatalabb korosztályból kerülnek ki; a jövedelmi helyzetük azonban meglepően kevésbé meghatározó tényező. Ez az internethez kapcsolódó eszközök gyors terjedését mutatja.

Hálózat és új technológiák


Az internet-kapcsolatot megteremtő megoldás a legnagyobb arányban ADSL- vagy kábeles kapcsolat, amelyet modem szolgál ki. Saját otthoni hálózat a háztartások 23 százalékában található, de ez többségében vezetékes hálózat (18%), a vezeték nélküli belső hálózat aránya mindössze 5%. Ezt a megoldást leginkább a Közép-Magyarországon élők, a 25 év alatti korosztály és a közepesen magas jövedelműek választják. Így nagy piaci potenciált figyelhetünk meg a vezeték nélküli és vezetékes otthoni hálózati eszközök piacán, mint a vezeték nélküli routerek; a piaci-értékesítési lehetőséget minden hálózati gyártó, köztük a D-Link is igyekszik kihasználni. A vezeték nélküli kapcsolatot használók száma ugyanis gyorsan növelhető az új iránt fogékonyak és jó jövedelműek körében.

A szélessávú kapcsolatra épülő, az internet kínálta lehetőségeket kihasználó digitális otthon termékeinek elterjedtsége ma még igen alacsony, multimédia-lejátszón a válaszolók jellemzően a DVD-lejátszókat értették, a hálózatos médialejátszók, tároló rendszerek elterjedtsége alig mérhető, de ez egyben nagy piaci lehetőségeket mutat a D-Link számára Magyarországon.

A több mint harmincéves múltra visszatekintő Millward Brown a világ egyik legnagyobb és legrangosabb kutató cégévé nőtte ki magát. Jelenleg 43 országban több mint 70 vezető vállalattal dolgozik együtt. Újszerű gondolkodással és az adott piaci helyzetnek megfelelő megoldással igyekszik a vállalatok marketingkutatási feladatait ellátni, abban segítséget nyújtani megbízóinak.
Címkék