Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 30. Az év 121. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739403. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A hongkongi havasi gyopár mosolya

A hongkongi havasi gyopár mosolya
Infovilág

A hongkongi havasi gyopár...Lore Buscher.Ma délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be Lore Buscher asszony, a Hong Kong Trade Development Council (HKTDC –> Hongkongi Kereskedelem-fejlesztési Tanács) európai regionális igazgatója, hogy szeptember 15–17. között a budapesti Syma rendezvényközpontban kerül sor a HKTDC és a Department of Foreign Trade and Economic Cooperation of Guangdong Province (GD-DOFTEC –> Guangdong [Kanton] tartomány külkereskedelmi és a gazdasági együttműködési hivatala) közös szervezésében a «Lifestyle Expo» című nagyszabású termékbemutatóra. A budapesti áruszemlén 170-nél több kiállító mutatja be eladásra szánt, hangsúlyosan kiváló ár–érték-arányú termékeit; a kategóriák: divatruházat és -kiegészítők, ajándékok és háztartási cikkek, elektronikai és elektromos berendezések, távközlés és játékok. (Mutatóba a sajtóesemény helyén ki is állítottak néhány apróságot, közte egy USB-elosztót számítógéphez, amely parányi ventillátort is működtet a pc-ről leszívott árammal...)

Természetesen nem ez a kis mütyür lesz a szeptember közepi (2006 után immár másodszor sorra kerülő) áruszemle fő attrakciója. A hazai és a környező országokból érkező vásárlók, importőrök, exportőrök, nagykereskedők igyekeznek majd kölcsönösen hasznos szerződéseket kötni együttműködésről, kivitelről, behozatalról, árucseréről, mindarról, ami tovább növelheti mindenekelőtt a magyar–hongkongi/kantoni üzleti kapcsolatok mennyiségét és értékét. (Itt említendő: a szervezők utazási támogatásokat és ingyenes üzleti partnerkereső szolgáltatást [!] is kínálnak a szakmai látogatóknak.)

Hongkong - egysxzerűen lenyűgöző.Hallgassuk csak Buscher igazgató asszonyt! „Magyarország összimportja tavaly elérte a 68,8 milliárd euro értéket, ami nyolcadával több, mint volt a 2006-ban." Legyünk büszkék: "Hongkong számára Magyarország még mindig a legnagyobb exportpiac a közép-kelet-európai térségben...Hongkong és Kanton (kínaiul: Guangdong) képviselői most is azért jönnek Budapestre, hogy további üzleti lehetőségeket ajánljanak, serkentendő a régió gazdasági növekedését.” Egyébként a Magyarországra irányuló hongkongi export 2006-ban 980 millió amerikai dollárra rúgott; tavaly 1,152 millióra nőtt, és az idei első félévében csaknem ötödével tovább emelkedett. A lendület nagy reményekre jogosítja a külkereskedelemben érdekelteket, és ha kínálatuk találkozik a távol-keleti különleges gazdasági övezetek nagyon is fizetőképes keresletével, akkor jó boltokat köthetnek, akárki meglássa.

Radetzky Jenő.Radetzky Jenő, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, egyben a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke újságírók előtt kijelentette: „Magyarország nyitott gazdasága számára nagyon fontos az együttműködés a távol-keleti, ezen belül a hongkongi gazdasággal. Az ország logisztikai adottsága jó lehetőséget kínál az Európai Unión belüli elosztórendszer kiépítésére, fordítókorong lehet a távoli Kelet és a közeli Nyugat között. Természetesen a magyar gazdaság is keresi azokat a termékeket, amelyekkel megjelenhet a hongkongi piacon.”

Itt álljunk meg egy pillanatra! A tudósító némi kétkedéssel hallgatta a felsorolást, amely szerint Hongkong és környéke elektronikai, iroda-berendezési, távközlési termékekben, félvezetők és alkatrészek szállításában jeleskedik Magyarországra irányuló szállításait tekintve. Az ellentételezés csaknem szó szerint megegyezik, tehát hazánk is ilyesmit küld Kína gyöngyszemének.

Kanton - szépsége elragadó.Mi ebben a ráció? Aztán a részleteket firtató Infovilág-kérdésre elhangzott, hogy lényegében kiegészíti egymást a két ország felkínált termékpalettája, meg hogy törekszünk a folyamatos bővítésre, hungarikumokat is fölajánlunk, részben szállítunk is már, mint például bort – magyarázta a több évtizedes diplomáciai gyakorlattal, térségismerettel rendelkező dr. Szedlacskó Zoltán, a befektetés-ösztönzéssel, kereskedelem-fejlesztéssel (is) foglalkozó AHEAD Global Kht. elnöke.

Szavaiból kiderült, hogy Hongkong a tavasszal eltörölte a bor 80 százalékos beviteli vámját, miáltal nagy esélye lehet a magyar bornak (a pálinkával, libamájjal, szalámival, üvegkristállyal stb. együtt) a hazánkét jóval fölülmúló lakosságszámú térségben. Egyúttal senki se hagyja számításon kívül, hogy a borvám "lenullázása" a francia, az olasz, a spanyol, a görög borra is érvényes ám.

Dr. Szedlacskó Zoltán.Ennek tudatában kell ki- és megtalálni azokat a nagy hozzáadott értékű és márkás termékeket, amelyek jó pénzért és nagy tételben eladhatók a világ másik felén. Üdvözítő lenne, ha a szeptember közepi Lifestyle Expo Budapest-re már konkrét elképzelésekkel, jó ötletekkel, visszautasíthatatlan ajánlatokkal jelennének meg azok, akik az exportban gondolkodnak.

És azt is jó tudni – figyelmeztetett Lore Buscher asszony –, hogy Hongkong igyekszik kilépni az OEM (eredeti felszerelésgyártó) státuszából, mert az egyre kevésbé kifizetődő, és arra törekszik, hogy mind több OBM (eredeti, saját márkás) meg ODM (eredeti dizájnú) cikket állítson elő, amiért jó pénzt kaphat a nemzetközi piacon. Ebbéli törekvését bizonyítja a budapesti Lifestyle Expo egyik fénypontja, az a nagyszabású divatbemutató, melyen neves hongkongi és kantoni márkákat – Lu Lu Cheung, Bonita Cheung, Walter Ma, La Zoé, fait a main, Moiselle, Silique, Famory and Fangfang –, vonultatnak majd föl a szebbnél szebb modellek. Ezek a ruhamárkák a Kelet és a Nyugat divathatásainak izgalmas és egyedi keverékét, anyagválasztását és színkavalkádját képviselik. A nagyközönség szeptember 16-án délelőtt 11 és délután 2 órától láthatja a divatbemutatókat a Syma-csarnokban.

A szerfölött gazdag és sűrű programról még annyit, hogy már az Iparművészeti Múzeumban tartandó szeptember 15-i fogadás alkalmával a kiállítóknak és a meghívott vásárlátogatóknak lehetőségük nyílik üzleti kapcsolataik elmélyítésére. Másnap a kiállítás területén a látogatók két alkalommal is részt vehetnek az Iparágspecifikus kapcsolatépítő programban, ahol termékkörönként tárgyalhatnak a gyártókkal. A nagyközönség számára szeptember 17-én lesz nyitva a kiállítás délelőtt 10-től délután 3 óráig – miként két évvel ezelőtt, akként az idén is nagy élménynek ígérkezik a hongkongi (és most már a kantoni) gyártók széles termékpalettájának a megtekintése.

Címkék