Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az Intel "felturbózza" a jövő Core-processzorait

Az Intel "felturbózza" a jövő Core-processzorait
Infovilág
Pat Gelsinger.A vállalat első asztali, Intel® Core™ i7 márkanevű PC chipjeit és az első, hatékony energia-felhasználású, nagyteljesítményű szervertermékeit (kódnéven Nehalem-EP) gyártják majd első körben. Az Intel tervei között szerepel egy második szervergyártási sorozat is, amelyet elsősorban a bővíthetőszerver-piacra (Nehalem-EX) szánnak, illetve  várhatók a mobil (Havendale, Lynnfield) és az asztali (Auburndale és Clarkdale) ágazatba a kliensverziók is – 2009 második felében.

“Mérnökeink egy eddig szinte elképzelhetetlen processzor-családot alakítottak ki, rengeteg új képességgel Elsősorban az eddiginél  gyorsabb számítástechnikai teljesítményre és az elképesztő energia-hatékonyságra összpontosították tudásukat” – mondta Gelsinger, az Intel Digital Enterprise csoportjának ügyvezetője.

Az új nemzedékű Core mikroarchitektúra jellemezői közé tartozik az Intel® Hyper-Threading technológiája, amely az első verziókban 4 magon akár 8 szálat is képes egyszerre futtatni, illetve a QuickPath Interconnect technológiának köszönhetően megjelenik a legjobb memória-sávszélesség is. A QuickPath olyan technológia, amely összeköti a processzorokat, a lapkakészleteket és a memóriát és akár háromszoros memória-sávszélességet is képes produkálni a korábbi Core mikroarchitektúrákhoz képest.

A bővíthető szerverekbe szánt új, 6 magos Intel Xeon processzort szeptemberben mutatjál be; máris több teljesítmény-világrekordot döntött meg. Csak példaként: túllépte a percenkénti 1 millió tranzakciót az iparági szabványnak számító TPB Benchmark C benchmark tesztjén, mely adatbázis-teljesítményt mér.Pat Gelsinger emellett bemutatta az iparág első többmagos, x86-os architektúráját, kódnevén Larrabee-t.

A jövőre vagy 2010-ben várható a Larrabee-re épülő termékek első célcsoportja mindenekelőtt a személyi számítógépek grafikai piaca lesz. Támogatják majd a DirectX-t és az OpenGL-t, illetve futtatják majd a mai játékokat és programokat is. A Larrabbe várhatóan egy egész iparágszintű kezdeményezést indít el a jövő tucatnyi, száz, ezernyi magjához való szoftverek kialakításáért és optimalizálásáért.

Az Intel-vezető emellett elmondta: cégének elképzelése szerint az internet következő hulláma a “beágyazott internet” lesz. A beágyazott számítástechnika fejlődő területei, beleértve az IP-hálózatokat és biztonságot, a videóhíreket, az egészségügyet, közlekedési eszközökön elérhető szórakoztatást és hírtovábbítást, valamint az otthoni automatizációs rendszereket, nagy fejlődés előtt állnak. A folyamatos internetes kapcsolódás igénye egyre nő. Gelsinger szerint ez a terület az Intel és az egész csúcstechnológiai iparág számára nagyon nagy növekedési lehetőség. Előrejelzése szerint a beágyazott internet gyors térhódításának köszönhetően 15 milliárd eszköz csatlakozik majd az internetre a közeli jövőben.

 
Merre tart a ’hordozhatóság’?

Az IDF első napján David Perlmutter, az Intel Mobility Group alelnöke és ügyvezető igazgatója bemutatta a „Calpella” kódnevű laptop-platformot. A Calpella a megdöbbentő, újszerű vizuális élménnyel, fokozott kezelhetőséggel és biztonsági szolgáltatásokkal, fejlett turbó üzemmóddal és energiafelhasználással újraírja mindazt, amit a mobil számítástechnikáról, és a menet közbeni használatról tudunk.

 
Új mobil processzorok

A júliusban útnak indított Intel Centrino® 2 mobil technológia következő lépcsőjeként Perlmutter felfedte az Intel első négymagos Intel Core 2 Extreme processzorát, mely csupán 45 wattot fogyaszt. A Mobility Group elnöke a vállalat második generációs kétmagos mobil processzorait is bemutatta, melyek az egyre népszerűbbé váló ultra vékony nootebookokba készültek.

Előadásában új mobilplatform-fejlesztéseket is felvázolt, a többi között az Intel® High-Performance SATA Solid-State Drive termékcsoportról, ami növeli a rendszerek reakciósebességet, csökkenti az energiafogyasztását, megbízhatóan működik, valamint beszélt még az év hátralévő részében elérhető Intel Anti-Theft technológiáról. A hardveres érzékelésre és válaszadó mechanizmusra épülő technológia segítségével lehetővé válik a rendszergazdák vagy szolgáltatók számára, hogy letiltsák az adott platformot és/vagy elérjék a rajta lévő adatokat lopás vagy elvesztés esetén.

 
WiMAX-ot mindenhová

A rohamosan fejlődő WiMAX 4G hálózatok világszerte rengeteg mobil platform és eszköz kapcsolódását teszik majd lehetővé. Az Egyesült Államokban a Sprint XOHM az egész Baltimore-t lefedő hálózatát most szeptemberben kapcsolja be. Nemzetközileg több mint 400 WiMAX-hálózat kínálja a mobilitás élményét. Perlmutter a témához kapcsolódóan megosztotta a hallgatósággal, hogy a Dell is csatlakozott a többi olyan gyártóhoz, mint az Acer, az Asus, a Lenovo, a Panasonic és a Toshiba; ők mind elkötelezettek az Intel® WiMAX/WiFi Link 5050 Series támogatása mellett. A jövőben ezt a modult beépítik laptopjaikba.

 
Barrett: "Légy részese!"

Craig Barrett.Az IDF-et megnyitó beszédében az Intel Corporation elnöke, Craig Barrett gratulált a fejlesztői közösségnek azokért az új technológiákért, amelyeknek eredménye a mindeddig elképzelhetetlen volt a fejlesztések, a szórakoztatás és az üzleti hatékonyság területén. Elmondta, hogy a fejlesztők munkájának érdeme határtalan, továbbá buzdította őket: folytassák együttműködésüket és használják technológiai szakértelmüket arra, hogy támogatást nyújtsanak a globális gazdaságban jelenleg részt vevő 3 milliárd ember számára. “A technológia eszköz arra, hogy megoldást keressünk a világ legégetőbb kihívásaira az egészségügy, oktatás, gazdasági fejlődés és a környezetvédelem területén” – mondta Barrett, aki egyúttal az ENSZ a fejlődő világ technológiai felzárkózását propagáló kezdeményezésének elnöke is. “Nincs egy nemzet, sem egyén, aki ne lenne érintett ezekben a kérdésekben. Legyünk részesei a megoldásnak!”

Barrett emellett bejelentette, hogy az Intel három, egyenként 100 000 dolláros díjat kínál a legeredetibb ötletekért, melyek megoldást kínálnak arra, hogy a technológia miként segíthet az oktatásban, az egészségügyben és a gazdasági fejlődésben. Az ötletek elbírálása elsősorban attól függ, hogy mennyire fenntartható, illetve mennyire innovatív.
Címkék