Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 13. Az év 134. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739416. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Sarkokkal kerek a világ – napelemes autóval turnézik a jegesmedve

Sarkokkal kerek a világ – napelemes autóval turnézik a jegesmedve
Infovilág

Aki az állomások egyikén részt vesz a WWF Klímaturnéján, sok más érdekesség mellett megtudhatja, hogyan lehet otthona energiatakarékos, kipróbálhat hibridautót, megismerheti a napkollektoros fűtési rendszer működését, tájékozódhat az éghajlatváltozás hatásairól, tanácsot kérhet otthona fűtésrendszerének korszerűsítéséhez. A játékos kedvűek megnyerhetnek egy hétvégére egy Toyota Prius hibridautót vagy Lafuma és Banco Popolare ajándékokat.

A WWF az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését és a megújuló energiaforrások elterjedését szorgalmazza az éghajlatváltozás lassítása végett. A természetvédelmi szervezet figyelmeztet, a következő 5-10 év kulcsfontosságú lesz századunk második felének és a 22. század éghajlatának alakulásában.

„Az energiatakarékos termékek ma már nem számítanak luxusnak. Házunk szigetelése, egy korszerű fűtési rendszer vagy energiatakarékos hűtőszekrény nem csak a környezetet, hanem a pénztárcánkat is kíméli” – nyilatkozta Csáki Roland, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.

Mikor és hol találkozhat a jegesmedvével?

augusztus 9., szombat – Baja, Szentháromság tér
augusztus 15., péntek – Szombathely, Fő tér
augusztus 19., kedd – Kaposvár, Kossuth tér
augusztus 20., szerda – Siófok, Nagystrand
augusztus 22., péntek – Győr, Széchenyi tér

A Klímaturnén idején WWF munkatársai

- a Panda-sátorban játszanak a gyerekekkel, lesz fejtörő, nyereményekkel, lehet velük beszélgetni természetvédelmi kérdésekről, poszteres kiállítás az éghajlatváltozás hatásairól, a megújuló energiákról és az energiatakarékosságról, továbbá jegesmedve örökbefogadást is ajánlanak. A felfújható Panda-sátort napelemes rendszerrel működtetik.

- Bemutatnak egy napkollektoros fűtési rendszert, a látogatókat megismertetik a működésével, a Junkers cég munkatársai ingyenes fűtéskorszerűsítési tanácsokat adnak.

- Áramtekerő biciklin kicsik és nagyok kipróbálhatják, mennyit kellene tekerniük, ha otthon ilyen módon működtetnék a hajszárítót, kávéfőzőt. A bicikli tekerésével áramot fejlesztenek, amely egy levegőfújó berendezést hajt meg. A levegővel plexi csövekben lévő szivacslabdákat kell minél magasabbra feljuttatni.

- Bemutatják a Toyota Prius hibridautót. Miben különbözik egy normál autótól és mitől klímabarát? A látogatók beleülhetnek, kipróbálhatják, sőt, egy hétvégére meg is nyerhetik.

Az Európai Unióban is központi kérdés az energiatakarékosság. Hogy ezt hogy lehet megvalósítani a gazdaság szinten tartásával, mi több növekedésével együtt, arról cikkünk ad bővebb tájékoztatást.

Címkék