Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hatvanéves az Úttörő-/Gyermekvasút – ezt látni kell

Hatvanéves az Úttörő-/Gyermekvasút – ezt látni kell
Infovilág

Szóvivők egymás közt: Kavalecz Imre (MÁV),## Fenyvesi András (Gyermekvasút).Erre a nagy napra, a hatvanadik évfordulóra emlékezett ma egykori úttörővasutas (akiről tudnak az utódok, igyekeztek kedves levélben mozgósítani), akkori építő és vasutas, volt és mai vasúti vezető, sőt a közlekedést irányító miniszter is. Dr. Szabó Pál a köszöntőjében meg is jegyezte: világéletében (persze, gyerekként) szeretett volna úttörővasutas lenni, de nem teljesült a vágya. A vasút egykori vezérigazgatójának, dr. Várszegi Gyulának viszont igen, még hozzá az elsők között. A kamaszkori indíttatás irányította erre az izgalmasan szép, fegyelmezettséget, tudást, hűséget egyaránt követelő pályára.

Ünnepélyes zászlófelvonás.A Széchenyi-hegyi vasúti pályát és az állomásokat, raktárakat meg a többi kiegészítő létesítményt építők még ha tudtak is (?) a televízió létezéséről (jó évtizeddel fiatalabb a szomszédban magasodó tévétorony), aligha gondoltak arra, hogy csatornaváltóval meg sörösüveggel a kezükben múlassák az időt: a háború utáni újjá- és országépítési hevületben, az új világ iránti elkötelezettségüktől sarkallva fogtak csákányt, lapátot, tolták a csillét, hordták a téglát, szerelték a kábelokat, a villanyt, hogy gyerekeiknek megteremtsék azt, amiből ők mindaddig nem részesülhettek.

Úttörővasutasból vezérigazgató:## dr. Várszegi Gyula.Lettek is aztán a lányaikból, fiaikból, unokáikból derék úttörővasutasok (is), meg sok más szakma meg hivatás megszállott művelői. Az Úttörővasút, mostanra Gyermekvasút, kezdettől híres arról, hogy emberségre, hivatásszeretetre, fegyelemre, pontosságra neveli azokat, akik szigorú válogatás és érdem (példás tanulmányi előmenetel és magatartás) alapján tagjai lehetnek ennek a nagyszerű közösségnek.

Nyerges Zsolt 300 szolgálatért kapott## kitüntetést: Riportok, beszámolók, emlékezések ezrei jelentek meg a magyar gyermekvasutasokról és a MÁV-nak erről a nemzetközileg is példaértékű, emberformáló és -próbáló létesítményéről, amelyből több is elkelne, főként mostanság, amikor annyi gond van a felnövekvő nemzedékek helyüket és céljukat nem találó tagjaival. Sajnos, sokuknak nincs pozitív példaképe, és miközben titokban talán irigylik a gyermekvasutasokat (ha egyáltalán tudnak róluk), képtelenek értékelni azt igyekezetet, szorgalmat, öntudatot, akarást, emberi tartást, amit e közösségben bizton megtalálnának, ha részesülhetnének belőle. Sok felnőttet megszégyenítő komolysággal és odaadással szolgáltak/szolgálnak itt, a budai gyermekvasúton tizenéveseink százai, ezrei, és életük felejthetetlen kalandjaként őrzik a Széchenyi-hegy és a Hűvösvölgy közötti pályaszakaszon eltöltött esztendők alatt megszerzett élményeket. Őrzik a dicsérő szót, a kiváló szolgálatért, a kisebbek gyámolításáért és tanításáért kapott oklevelet, jelvényt, és ápolják egy életen át a kisvasúton szövődött barátságokat.

Úttörőváros, Csillebérc – e két néven ismerték, ismerik nemzedékek ma is azt a hatvan-egynéhány hektáros pompás parkot, amelynek épületeiben, sátraiban, bungalóiban sok tízezer magyar és külföldi gyereknek adatott meg az életében talán az első és utolsó gondtalan gyerekkori nyaralás, táborozás lehetősége, a kezdet kezdetén a tisztességes és laktató étel meg a fürdés öröme.

A tCsillebérc, tábor, főtér, közönség.ábor kapujánál persze ma is megáll a gyermekvasúti szerelvény, vannak fel- és leszállók. Ez utóbbiak nosztalgiából, kíváncsiságból be is térnek az utóbbi két évtizedben hányatott sorsú, ám régi patináját ma is őrző táborba, melynek főterén sok nemzet zászlaja lobog, lakói is vannak számosak, óvodástól az egyetemistáig, ám leginkább nyaraló-táborozó kamaszok. A hangszóróból szólnak az egykori úttörőélet fülbemászó, emlékidéző dallamai – a mai ízlésnek megfelelő, ám szolíd hangszerelésben. A szabadidő és ifjúsági központ vezetője arról álmodik, hogy rövidesen maga és munkatársai saját táborozásokat szervezhetnek, és nem csak bérbeadással töltik ki a szabad helyeket.

Közben sikkant a Széchenyi-hegyi állomásról a jubiláló sokaságot szállító vonat: gyerünk, tovább, noszogatják udvariasan a gyermekvasutasok az utasokat, akiket vár a Virágvölgy. Ezen az állomáson helyezték el és leplezték le most, az évforduló alkalmával a 60 esztendővel ezelőtti indulás emléktábláját. Takaros egyenruhás fiú az eseményt megillető komolysággal tartja a zászlót, miközben elhangzanak a vezérhelyettesi méltató gondolatok.

Mellettük, pár lépésnyire, tolmácsukat hallgatják az évforduló alkalmából vendégszolgálatra érkezett berlin-köpenicki német, meg ukrajnai pajtások.Holnap, holnapután és vasárnap rendezvények és kedvezmények sokasága várja a Gyermekvasútra látogatókat. A program itt tanulmányozható. Ne feledjék, hogy az évfordulóra fölújították a kisvasút múzeumát is a hűvösvölgyi állomáson, és ugyancsak a jeles alkalomra jelent meg az eddigi leghitelesebb tanulmány- és emlékezéskötet "60 éves a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút" címmel.

AUkrán gyermekvasutasok: kitűntek szerénységükkel, eleganciájukkal. gondosan összeállított, eredeti dokumentumok másolatait, fényképeket, rajzokat tartalmazó kötet megírásában, szerkesztésében Nagy Lajos, a Gyermekvasút vezetője és munkatársai jártak élen. Ugyancsak a Gyermekvasút évfordulójához fűződő esemény a holnap nyíló Nemzetközi Vasút- és Vasútmodell-fesztivál a MÁV Északi Járműjavítójában (címe: Budapest X. kerület, Kőbányai út 30.).

 

Gyermekvasutasok avatása

Címkék