Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Filatelisták figyelmébe: ötvenéves állatkertek kisíven

Filatelisták figyelmébe: ötvenéves állatkertek kisíven
Infovilág

A Debreceni Állatkert a Nagyerdő varázslatos fái közé megálmodott intézmény 1958 óta várja vendégeit, és a múlt fél évszázad alatt szervesen beépült a város és az erdő életébe. Az alapításkori kicsiny terület bővülésével ma már 17 hektáron mutatja be öt földrész 165 fajának, mintegy 1500 példányát. Az állatkert 1961-től – Nagyerdei Kultúrpark néven – összevonva működik a Vidámparkkal. A Kultúrpark területe 1994-től természetvédelmi oltalom alatt áll és az ott található 341 növényfajával egyre inkább növénykerti feladatokat is betölt. Napjaink látogatói a múlt évtizedekben épült régi kifutók mellett egy dinamikusan átalakuló kert új élőhelytípusú bemutatóit is láthatják, melyek a természetközeli környezetnek köszönhetően az állatok természetes viselkedésének megfigyelését is lehetővé teszik.

A múlt évszázadokban a Fejes-völgy még vadon volt, majd amikor Veszprém terjeszkedése elkezdődött; először szeméttelep, egy későbbi döntés eredményeként pedig állatkert helyszíne lett. Megalkották az első terveket, elkezdődött a kivitelezés, megmozdult az egész város. Öt hónapig tartott, kemény munka után, 1958. augusztus 2-án Anghi Csaba, a Budapesti Állatkert akkori főigazgatója, özv. Kittenberger Kálmánné és Kasza László igazgató társaságában megnyílt a Veszprémi Állatkert: lehullott a nemzeti színű lepel arról a kalotaszegi kopjafáról, mely a nagy Afrika-kutató, vadász és vadászati szakíró, Kittenberger Kálmán emlékét idézi.

A kísívben található egyik bélyegen a Debreceni Állatkert lakói közül zsiráf, gólyák, víziló, pinty, teve, a másikon a Veszprémi Állatkert lakói közül teve, gólya, oroszlán, zebra, rinocérosz látható. Az állatokat megelevenítő grafikai kompozíció a bélyegképeket övező keretrajzon folytatódva teljesedik ki: gólya, fehérfejű sasok, flamingók, zsiráf, alligátor, csimpánz és trópusi halak találhatók rajta. A boríték grafikáján a kisív ívszélén látható motívumok folytatódnak, rajzolatán az állatképek mögött Debrecen és Veszprém látképe tűnik elő. A bélyegző az „Együtt 100 évesek vagyunk” mottóval készült és középpontjában egy oroszlán stilizált rajza szerepel.

Tervezőművész: Berky Péter; gyártó: Pénzjegynyomda; össznévérték: 520 Ft; megjelenés augusztus 14-én.

A Magyar Posta alkalmi levelezőlap kibocsátásával köszönti a magyar katonai repülés 70.  évfordulóját. A levelezőlap képes oldalán látványos grafikai kompozícióban egy MIG 29 és egy Héja vadászgép látható a felhők között. Az alkotás a pilótajelvénnyel válik teljessé. A levelezőlap bélyegképén egy MIG 29 vadászgép és egy Sólyom repülőgép oldalnézeti képe látható. Az alkalmi bélyegző grafikáját egy grippen vadászgép stilizált rajza díszíti. Tervezőművész: Widerkomm Ervin; gyártó: Állami Nyomda; eladási ára megjelenéskor 120 forint; megjelenik: augusztus 15-én.

Címkék