Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Európa kulturális fővárosa – alakul a regionális könyvtár és tudásközpont

Európa kulturális fővárosa – alakul a regionális könyvtár és tudásközpont
Infovilág
A kívülről egyszerű formájú, üvegburkolattal ellátott épület belülről is könnyen átlátható lesz. Az épület belső terét egy hatalmas, tojásra emlékeztető "kaptár" tagolja több részre, amely az épület lelke lesz. Képzőművészekkel terveztetik meg a kaptár egyedi belső burkolatát, amit a Zsolnay gyár fog elkészíteni. A regionális könyvtár és tudásközpont Pécs és a régió lakosságának információs és dokumentumigényét szolgálja majd, valamint alkalmas lesz közösségi, kulturális és szabadidős programok befogadására is. A hagyományos könyvtárnál sokkal többet fog tudni ez a létesítmény: elektronikus terminálokon lehet a könyveket leadni, hosszabbítani a látogató chipkártyájával, és hordozható számítógépek lesznek bérelhetők. A Pécsi Tudományegyetem két nagyobb, összesen 500 férőhelyes előadótermet alakít ki az épületben. A termek összenyithatók, szabadon szeparálhatók lesznek, lehetőséget teremtve különféle rendezvények megtartására – egyetemi előadásokra, lakossági tudományos ismeretterjesztő előadásokra, filmklubokra, kulturális programokra stb. – a könyvtár nyitvatartási rendjétől függetlenül. Az épületben számítástechnikai és nyelvi labor is helyet kap, felszereltsége akár távoktatási programok számára is alkalmas lesz. A hallgatói szolgáltató központon keresztül a diákok egy helyen tudják egyetemi ügyeiket intézni.

Az előcsarnokban kiállításokat lehet rendezni, a termekben felolvasóestek, kulturális programok is megtarthatók – mindez úgy, hogy a naponta várhatóan több ezer látogató kedvére alakíthassa programját, akár egyedül jön, akár társasággal.

Az új intézmény ad majd helyet az ún. "Ability"- gyűjteménynek, mely hiányt szüntet meg, hiszen ma Magyarországon nincs összegyűjtött, rendszerezett, hozzáférhető irodalma, szakirodalma a fogyatékkal élőknek, illetve az ő életvitelüket segítők képzésének. A gyűjteményben kap helyet a rendszerezni kívánt szakirodalom, a speciális Braille-írású irodalom, illetve minden olyan nyomtatott, vagy egyéb módon előállított szakirodalom, amely a fogyatékkal élők tanulását, képzését, társadalmi integrációját segíti. Az intézményhez 250 férőhelyes, felszíni parkolót alakítanak ki.

Ugyancsak a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program előkészítéseként a városban több mint 70 közterület mintegy 580 ezer négyzetméter megújul: a belváros teljes területe, és a külső városrészek – Uránváros, Meszes, Kertváros – központi területei, valamint a belvárost keleti irányból határoló Budai külváros és a Tettye városrészek közterületei. A felújítások középpontjában a megvalósuló fejlesztések összekötése és a város egységes, vonzó arculatának kialakítása áll. A terv központi eleme, hogy a közterületek új közösségi és kulturális funkciókat kapjanak, amelyek attrakcióként egyrészt hozzájárulnak a belföldi és a nemzetközi turizmus fejlődéséhez, másrészt képesek helyet biztosítani a 2010-i kulturális évad szabadtéri rendezvényeinek is. Megújulnak a közterületek burkolatai, az utcabútorok, a városi zöldterületek, valamint a vizek felszínre hozatalával és élményszerű megjelenítésével új, minőségi rekreációs területek születnek.

Pécs egyik leggyönyörűbb területének, a helyi lakosság és a turisták számára egyaránt kedvelt kirándulási célpontjának megújítása során megszépül a Tettye-park, elkészül a havi-hegyi panorámasétány, valamint megvalósulnak a Tettye városrész és a belváros kapcsolatát erősítő közterület-fejlesztések, a gyalogostengelyek kialakítása.

Néhány napja egyébként teljesen megújult  a két év múlva esedékes rendezvényekkel kapcsolatos honlap. A felhasználóbarát weboldal számos újdonságot tartalmaz, a többi között alkalmas arra, hogy multimédiás anyagok is megjelenjenek rajta. A későbbiekben a lakosság által készített mms-ek, kisfilmek, videók; illetve a tervek szerint a beruházások helyszínén felállított térfigyelő kamerák által közvetített képet is nyomon lehet majd követni a weboldalon. Hamarosan hozzáférhető a jelenleg csak magyarul olvasható honlap angol verziója, és a tervek szerint 2010-re a horvát, német és szerb nyelvű változat is elkészül.
Címkék