Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kutatók izgalmas-titokzatos éjszakája fotopályázattal

Kutatók izgalmas-titokzatos éjszakája fotopályázattal
Infovilág

Szeptember 26-án délután Soprontól Debrecenig 15 városban kinyílnak a laboratóriumok ajtajai, a kutatók kibújnak fehér köpenyükből, és hétköznapi nyelven számolnak be a mindennapi életet érintő tudományos kutatások és kísérletek eredményeiről. Az Európa-szerte igen népszerű «kutatók éjszakája» célja, hogy az embereket megismertesse a tudomány világával, és növelje a tudományos karrier vonzerejét a fiatalok körében.

A «kutatók éjszakáját» harmadik alkalommal rendezik meg Magyarországon, az Európai Bizottság által támogatott esemény rendezési jogát ezúttal is az európai oktatási/képzési pályázatokat koordináló Tempus Közalapítvány nyerte el. Az idei rendezvény fővédnöke dr. Kürti Sándor, a Kürt Zrt. elnöke.

Ez évben tizenhárom intézmény kapcsolódott be a programba: a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, az Eszterházy Károly Főiskola, a  Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézete, a Miskolci Egyetem, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem,  a Pécsi Tudományegyetem, a győri Széchenyi István Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a gödöllői Szent István Egyetem.

A sokszínű és ingyenes programokon minden korosztály jól érezheti magát: találkozhat kutatók százaival, kipróbálhatja az eszközeiket, találmányaikat, megismerheti a munkájukat előadások, vetélkedők, kiállítások és szórakoztató tudományos programok részeként. Az idei rendezvényekre különösen a pályaválasztás előtt álló, 10–18 éveseket várják.

„A múlt évek hagyományait követve, az idén is rengeteg változatos program várja a látogatókat, akik a többi között a titkok matematikáját, a lusta ember dísznövényeit is megismerhetik, és betekinthetnek a boszorkánykonyha és a fénycsapdázás rejtelmeibe is. Az „észbontó” éjszakán beszélgető növényeket simogathatnak, vagy kilátogathatnak fény–árnyék játékra a budai Várba, és repülésszimuláción is részt vehetnek. Mintegy harmincezer érdeklődőt várunk a több mint 300 programra országszerte” – doglalta össze a lényeget Kurucz Katalin, a Tempus Közalapítvány kutatás-fejlesztésért felelős vezetője.

Az eseménysorozatot fotópályázat is kíséri: szeptember 12-ig várják kis- és nagy diákok 20x30 cm-es fotóit, amelyek kutatókat ábrázolnak munka közben. A képeket kiállítják és zsűrizik is a rendezvény éjszakáján; az első helyezett európai megmérettetésen is részt vesz majd. (A pályázatról részletesebben itt.)

Címkék