Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Európa legkorszerűbb utasbiztonsági rendszere Ferihegyen

Infovilág

Június 30-ig a BA üzembe állítja mind a tizenkét csúcstechnikájú röntgengépet, valamint az új mágneskapukat is, vagyis teljesen lecseréli a repülőtér utasbiztonsági rendszereit. Használatukkal az eddiginél gyorsabbá és kényelmesebbé válnak az ellenőrzések, csökken a várakozási idő és tovább nő a biztonság. Dimitrios Gatsonis mutatta be az új kézipoggyász-átvilágító rendszer és a mágneskapu működését.

Az átvilágító berendezés elején és végén is hosszabb a poggyászszalag, vagyis a korábbi egy-két utas helyett egyszerre négyen használhatják mind a két végén. A gép automatikusan forgatja az egyszerre a rendszerben lévő 20 tálcát. A szalag végén pedig kamera ellenőrzi, hogy üres-e a tálca és addig nem engedi tovább, amíg akár egyetlen pénzérme maradt rajta.

A röntgengép kezelője két képernyőn, oldalról és felülről is látja a csomagot, amely segít abban, hogy tiszta, egyértelmű képet kapjon a tartalmáról. A berendezés az orvos diagnosztikában használt komputer tomográfiához hasonlóan képes arra, hogy az atomsúly mellett az anyagok sűrűségét is megvizsgálja. A korábbi gépek például egy-egy tábla csokoládét ugyanolyan gyanúsnak véltek, mint a robbanószert, mert atomi szerkezetük nagyon hasonló, holott eltérő a sűrűségük. A kevesebb hamis riasztás miatt az ellenőröknek ritkábban kell majd kinyittatniuk a csomagokat, vagyis gyorsul a vizsgálat. A készülék automatikusan jelzi, ha gyanús csomagot észlel. Ezeket a táskákat a kezelő egyetlen gombnyomással külön szalagra tereli, így a „nem tisztának” vélt csomag átvizsgálása nem tartja fel a sort.

Az új mágneskapuk jóval intelligensebbek az elődjeiknél. A régieken hat, elektromos teret generáló adó-vevő volt, az újakon 20 működik. Hibaszázalékuk kicsi, és a kevesebb hamis riasztás eredménye a gördülékeny, gyors ellenőrzés. Ferihegy mágneskapui képesek a cipőben elrejtett, kis fémtömegű tárgyak felismerésére is, emellett működésüket nem zavarhatják meg külső hatások, mint pl. az épület fémszerkezete vagy a fénycsövek.

Európában jelenleg a Ferihegyen is használt rendszer számít a legfejlettebb technikának, hiszen a Smiths and Heimann cég modelljei tavaly kerültek forgalomba.

Dimitrios Gatsonis, a Budapest Airport vezérigazgató-helyettese elmondta: „Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy még a nyári csúcs előtt a lehető legkényelmesebbé és gyorsabbá tegyük a biztonsági ellenőrzéseket utasaink számára. Az első repülőterek közé tartozunk, amelyek rendelkeznek ezzel a technikával és büszkék vagyunk rá, hogy hamarosan ilyen felszereléssel végezhetjük a munkánkat. Segítségével utasainknak kevesebb időt kell várakozással tölteniük.”

Címkék