Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Divéky Rádió – közszolgálat magánpénzből – internetes rádiócsatorna

Divéky Rádió – közszolgálat magánpénzből – internetes rádiócsatorna
Infovilág

Divéky István muzsikus és „rádiótulajdonos” Ha valaki az internetes rádiók között tallózik, ritkán találkozik olyan weboldallal, amely zenei kínálatában felvehetné a versenyt a Nemzeti Kulturális Alap által (is) támogatott Divéky Rádióval. „Harmincöt év után hagytam ott a Petőfit, mert megváltozott a zenei kínálat és ezzel nem tudtam azonosulni” – mondta az eMasa (a Magyar Újságírók Országos Szövetsége [MÚOSZ] csak az interneten megjelenő hetilapjának, az elektronikus Magyar Sajtónak [eMaSa] kérdésére Divéky István tulajdonos. „A weboldalon mindazt kínálom a hallgatóknak, ami – szerintem – kimaradt a közszolgálati adókból. Senkinek sem kell szeretnie a cigányzenét, az operettet, vagy a magyar nótát, de aki szereti, az itt megtalálja” – tette hozzá.

A korábbi közrádiós szerkesztő szerint annak ellenére, hogy sehol sem reklámozta az új internetes rádiót, már napi 4-5 ezer látogató érkezik az oldalra. „Tévedés azt hinni, hogy csak a fiatalok interneteznek és még nagyobb tévedés azt hinni, hogy csak az öregek szeretik ezeket a dalokat” – emelte ki Divéky István. „Jelenleg kilenc csatornánk van, mindegyikben 2-3 ezer fájl forog, ami azt jelenti, hogy legfeljebb egy-másfél hetente ismétlődik egy-egy dal.”

„Nem a profit mozgat minket!” „A jövőben is kimondottan olyan területekre koncentrálunk, amelyek az interneten alulreprezentáltak. Két nagy tervünk is van: az egyik a haldokló cigányzene és a sok cigányzenész felkarolása. A másik a gramofon-csatornánk beindítása, amelyben az 1905 és 1950 közötti időszak dalait dolgozza fel. Ilyen jellegű, ingyenes, szabadon hallgatható digitális adatbázis még Európában sem nagyon létezik, Magyarországon pedig teljesen egyedi lesz” – hangsúlyozta Divéky István.

Nem is rejtette véka alá, hogy a weboldal működtetése nem termel nyereséget. „Harmincöt évig dolgoztam a rádiónál, ennek a hozadéka már ráment” – emelte ki, hozzátéve, hogy a Nemzeti Kulturális Alapból azért kapnak támogatást. „Ám ez a bevétel messze nem fedezi a költségeket: a zenék jogdíjait, a szerverek üzemben tartását és a munkatársak bérét” – mondta Divéky István. Rajta kívül állandó jelleggel még két ember dolgozik a weboldal fentartásán, de alkalomszerűen mások is besegítenek.

Megőrizni a zenei értékeket „Nem a profit mozgat minket, hanem a zenei értékeink megőrzése. Olyan dalok mennek veszendőbe, amelyek igazi magyar kuriózumok, nem is beszélve a nagyszámú határon túli hallgatónkról, akik semmilyen más forrásból nem juthatnak hozzá ehhez a zenei stílushoz. Közszolgálatot látunk el, magánpénzből” – teszi hozzá a rádiós, aki bízik abban, hogy a látogatottságot tovább növelve hirdetések révén sikerül annyi pénzt előteremteniük, amennyi kulturális vállalkozása folytatásához szükséges.

Szabadok, mint a rádió – I. Szabadrádiós Fesztivál a pesti... 

Címkék