Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kukoricaszár-repülőgépmodell nyerte a Lufthansa pályázatát

Kukoricaszár-repülőgépmodell nyerte a Lufthansa pályázatát
Infovilág

A repülőgép-vetélkedőre jó 200 általános iskolás készített pályamunkákat, s összesen 41 rajz, repülőgép-modell és -terv érkezett be. Nehéz volt a zsűri dolga, mivel sok-sok igazán ötletes és szép munkát kellett elbírálnia. A választás végül a budapesti Hermann Ottó Ökoiskola 6/a osztályának „Ecocopter” pályázatára esett: a diákok egy teljes repülőgép flottát készítettek kukoricaszárból és papírból.

„Iskolánkban kötelezően választható tantárgy a felső tagozatban a néprajz, illetve az ökológia. Hangsúlyozottan tanítjuk, hogy a paraszti gazdálkodás környezetkímélő, hosszú távon fenntartható megoldás volt” – mondja Csere Jánosné, az osztály rajztanára. A környezetbarát kukoricaszár kézenfekvő alapanyagnak tűnt, hiszen évszázadok óta készítenek belőle kórójátékokat, s a gyerekek ezt a hagyományt elevenítették fel makettjeikkel, ötvözve a hagyományos alapanyagot a modern témakörrel. A zsűri azért is döntött az Ökoiskola diákjainak pályázata mellett, mivel különféle repülőgépekből egy teljes flottát állítottak össze; az utasszállító-, a kétfedelű-, a hidroplán-, a vitorlázórepülő-modellek természetesen a helikopter is helyet kapott.

A nyertes pályázók kirándulást nyertek osztályuk számára a budapesti Ferihegy Repülőgép-emlékparkba, illetve a Lufthansa Technik Budapest Kft. hangárjába. Ma délután kívül-belül megtekinthették a mai legkorszerűbb repülőgépeket, illetve a felújítás folyamatait is bemutatták számukra. „Örömmel adunk teret a reménybeli környezetbarát tervezőmérnököknek. Remélem, hogy a pályázatban részt vevő, nagyszerű fantáziával megáldott gyerekek valóra váltják álmaikat, és néhányan közülük a Kossuth Lajos Műszaki Szakközépiskolában folytatják tanulmányaikat, hogy a legjobbak nálunk kezdhessék nemzetközi karrierjüket” – mondta Szomora Sándor, a Lufthansa Technik Budapest Kft. vezérigazgató-helyettese.

A zsűri ezenkívül a rajzkategóriában első hellyel díjazta a Remetekertvárosi Általános Iskola diákjainak rajzait, akik szintén egy környezetbarát flottát jelenítettek meg munkáikon. A beérkezett pályamunkák közül kiemelkedik a Montágh Imre Általános Iskola két diákjának modellje is; a tanulók rendkívüli alapossággal és részletességgel dolgozták ki kétfedelű repülőgépüket, őket a zsűri különdíjban részesítette.

A beérkezett pályázatokat a Lufthansa június 30-ig a Ferihegy Repülőgép-emlékparkban állítja ki.

A Lufthansa Rajzolj, ragassz és repülj! pályázatának eredménye:


I. helyezett – repülőgép-modell kategória
Hermann Ottó Ökoiskola 6/a osztály „Ecocopter flotta” pályázata
Készítők: Gáspár Péter, Lukács Máté, Ratiland Árpád, Szopkó Róbert, Cseri Szabolcs, Tóth Nikolett, Kondor Csenge, Pomázi Szonja
Felkészítő tanár: Csere Jánosné

I. helyezett – rajzkategória
Remetekertvárosi Általános Iskola
Takáts Lívia: A szeretet szárnyán szárnyalunk
Fekete Noémi: Cápa Air
Gomez Cermona Lara: A szivárvány szárnyakat ad
Murányi Albert: Napenergia

Különdíj:
Montágh Imre Általános Iskola
Jung Kristóf: Kétfedelű
Inotay Zajzon: Hidroplán

limitált szériájú kisgép és más érdekesség a lufthansa.hun

 

Címkék