Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Linuxos router extrákkal: D-Link DIR-300

Linuxos router extrákkal: D-Link DIR-300
Infovilág

A piachoz igazodván, a vetélytárs hálózati eszközgyártókhoz hasonlóan, a D-Link a legolcsóbb routerek piacára is betört a linux-alapú, Open-WRT és DD-WRT kompatibilis készülékével, a DIR-300-zal. A magyar fejlesztőknek köszönhetően a D-Link magyar firmware-t is alkotott az új routerhez, mely olyan extra funkciókat kínál: a magyar nyelvű kezelőfelületet, a sávszélességkorlátozást IP-cim és/vagy IP-tartomány szerint vagy a kapcsolatkorlátozás IP-cim és/vagy IP-tartomány szerint.

A dobozban megtalálható mindaz, amire az otthoni használónak szüksége lehet. Eleve benne van négy 10/100 Mb/mp Ethernet-port, a 802.11g vezeték nélküli felület és lecsatolható antenna; továbbá beépített tűzfallal, MAC-címszűréssel, szülői felügyelettel, a vezeték nélküli oldalon WPA2-titkosítással látták el a rosszindulatú támadásokkal szemben.  Nem feltétlenül az alapfelszereltség része: a 10/100 Mb/mp WAN-port, mely ADSL2/2+ szolgáltatás, illetve 10 Mb/mp feletti más internet-szolgáltatás esetén is szavatolja a maximális adatátviteli sebességet. Számos, ma kapható vezeték nélküli router Internet felé nyitott portja csupán 10 Mb/mp átvitelére képes. Sokan bizonyára szívesen fogadják a Telnet kezelőfelületet is.

A Wi-Fi Protected Setup™ (WPS) funkciónak köszönhetően nem kell bonyolult kódokat észben tartani, majd többször begépelni, elegendő megnyomni a készülék oldalán található gombot, majd az adapter konfigurációs programjában kattintani, és már létre is jöttek a hálózat azonosítója (SSID) és a szükséges titkosítási kulcsok. A WPS a Wi-Fi Alliance által kiadott szabvány, a “PIN-mód” is támogatott. Így minden olyan termék, melyen megtalálható ez a logo, képes egymással együttműködni, függetlenül a gyártótól.

A DIR-300 szigorú tesztek után kiérdemelte a Microsoft® Windows Vista™ tanúsítást. Ez a tanúsítvány garantálja, hogy a termék használója az új operációs rendszer minden funkcióját, így a hálózat felderítését és az operációs rendszeren keresztüli konfigurációt (Network Explorer és Network Map) élvezhesse. A már kapható DIR-300 ajánlott végfelhasználói ára nem egészen 11 ezer forint.

A beszélő Linux – láthatóvá teszi a világot

Címkék