Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Elektronikai cégek, kontra fogyasztók - magas visszatérítési költségek

Elektronikai cégek, kontra fogyasztók - magas visszatérítési költségek
Infovilág
A vállalatoknak az az érdekük, hogy a vásárlók ne vigyék vissza az árut, ám ha ez mégis bekövetkezik, a vállalatok a veszteségek mérséklésére törekednek. Az Accenture kutatása szerint a visszatérítések nagyságának több mint kétharmada NTF-ként (No trouble found/Hiba nem található) jellemezhető. Vagyis a termék nem teljesítette a vásárló elvárásait, illetve a vásárló azt gondolta, hogy a termék hardver- vagy szoftverhibás. Ugyanakkor viszont azok a viszonteladó, a szállító vagy a gyártó vizsgálata szerint nem mutattak semmilyen észlelhető hibát vagy problémát.

Mindazonáltal léteznek olyan stratégiák és megoldások, amelyekkel a visszatérítéseket meg lehetne előzni. Az Accenture azt szorgalmazza, hogy a fogyasztói elektronikai szektorban kiemelkedő eredményekre törekedő vállalkozások vezessenek be az oktatással kapcsolatos, tervezéssel összefüggő és szolgáltatás-alapú olyan lépéseket, amelyek javítják a termék használhatóságát annak teljes életciklusa alatt. Ez nagy mértékben csökkentené a vásárlói visszatérítéseket.

A fogyasztói elektronikai vállalatok azáltal is eredményesen csökkenthetik költségeiket, ha újragondolják hozzáállásukat a visszahozott áruk feldolgozásához. Azok a cégek, amelyek kiemelkedő teljesítményt szeretnének elérni, azzal faragták le a működési költségeiket, hogy akadálymentesítették és optimalizálták visszatérítési/javítási hálózatukat. Oly módon szervezték át például folyamataikat, hogy biztosítsák a visszatérített termékek különböző módon történő kezelését.

Az Accenture tanulmánya arra is rámutat, hogy a visszatérítések teljes, előre kikalkulált költsége a gyártók bevételének körülbelül 5-6 százalékát, valamint a viszonteladók eladásainak 2-3 százalékát teszi ki. A kutató cég véleménye szerint a gyártók, a viszonteladóknak és a szállítók megváltoztathatják a visszatérítések helyzetét. Ha a stratégiákat, folyamatokat és költségeket megfelelően elemzik, meg lehet határozni azokat a lépéseket, amelyek elvezetnek lehet a költségek kiküszöböléséhez és a nyereségesség új szintekre történő emeléséhez.
Címkék