Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Minőségi vendéglátás – magyar kastélyszállodák felsőfokon

Minőségi vendéglátás – magyar kastélyszállodák felsőfokon
Infovilág

Romantik Hotel Szidónia Kastély, Röjtökmuzsaj.A tavaly decemberben bejegyzett Magyar Kastélyszállodák Egyesülete azt szeretné, ha itthon és külföldön mind többen fedeznék fel Hédervártól Pusztaradványig, Röjtökmuzsajtól Bikalig a magyar vendéglátás eme gyöngyszemeit. Hazánkban jelenleg mintegy 4500 kastély és kúria található – egy részük sajnos igencsak lerobbant, méltatlan állapotban. A második világháború után megmaradt és elhanyagolt, részben széthordott (!) épületek közül mára már jó néhányat felújítottak, és új funkciójukban, kastélyszállóként szolgálják az idegenforgalmat. Jelenleg 30–35 kastélyszálloda működik Magyarországon, és közülük öt-hat szeretne bekapcsolódni az egyesület munkájába. Előzetesen azonban teljesíteniük kell a szigorú követelményeket.

Glaser Gyula.Glaser Gyula egyesületi elnök (aki egyébként maga is kastélyszálló-igazgató) ma délkelőtt újságírók előtt beszámolt azokról a törekvésekről, amelyek célja mind több történelmi épületek megóvása és hasznosítása a mai kor követelményeinek megfelelően. A Magyar Kastélyszállodák Egyesülete mindamellett ellátja a kastélyszállodák érdek- és szakmai képviseletét, segíti őket gazdasági, jogi és etikai kérdésekben.A külföldi hírverés céljából az egyesület kiállításokon mutatja be a nívós hazai vendéglátóhelyeket. Április 9-én és 10-én Hamburgban mutatkozik be az egyesület, amely ezt megelőzően már több szakmai kiállításon – a többi között a januári Esküvő-, valamint a februári Utazás-kiállításon – hallatott magáról. A jövőben a hazai vidéki idegenforgalmi vásárokon is találkozhatunk a kastélyszállodák népszerűsítésével, és a hamburgi bemutatkozás után az egész német nyelvű piac lesz a célterület, miközben nem feledkeznek meg az orosz, olasz és más piacokról sem.

A kelet-európai régióból az egyesület elsőként lett tagja a Historic Hotels of Europe (HHE) szervezetnek, mely 16 európai ország kastélyszálló-egyesületeit tömöríti. Ez a tagság lehetőséget teremt arra, hogy a magyar szakemberek megismerkedjenek a több évtizedes külföldi tapasztalatokkal, a magyar kastélyszállodások pedig külföldi kiállításokon vehetnek részt az HHE égisze alatt.

Minthogy a szállodafoglalásban egyre nagyobb a szerepe a világhálónak, fontos az online-marketing erősítése, és a meglevő két weboldal (http://www.castle-hotel.hu és http://www.belfoldikastelyok.hu) folyamatos frissítése. Dr. Niklai Ákos.Dr. Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke ígéretet tett arra, hogy az idegenforgalmi csúcscég oldaláról is elérhetőek lesznek az említett honlapok. A további tervek között szerepel egy közös tanulmányút, amelynek keretében a tagszállodák szakemberei megismerkedhetnek Európa más kastélyszállodáival, és tapasztalatokat cserélhetnek a külföldi kollégákkal. Minthogy több mint kétszáz európai kastély honlapjáról elérhetőek lesznek a tagszállodák, ismertségük remény szerint ugrásszerűen növekedni fog.

Ami pedig a legközelebbi terveket illeti: az egyesület kastélykártyát ad ki, hogy ezzel is népszerűsítse tagjait. A kártya tulajdonosa 12 hónapon keresztül, korlátlan esetben veheti igénybe a különféle kedvezményeket valamennyi tagszállodában, társult intézményben. A kedvezményekért a kártyatulajdonos 50 000 Ft + áfa összeget fizet, amely akár már két hétvége esetében megtérülhet.

A balatonszepezdi Sir David egyik lakosztálya.Nagy előrelépésnek számít, hogy a második negyedévben a Neckermann utazási irodával közös online foglalási rendszert alakít ki az egyesület. Előkészületben van a közös utazási utalvány bevezetése is, amelyet az említett iroda hálózatán keresztül terjesztenek majd, és felhasználható lesz a kastélyszállodák mindegyikében.

Magyar makett a Mini Európa Parkban, amelynek átadása előtt egy kiadványban a budapesti, balatoni és vidéki szállodák, illetve kastélyszállodák szolgáltatásai is bemutatkoznak.

Címkék