Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A magyar műszaki fejlődés motorja: az Ericsson Magyarország

A magyar műszaki fejlődés motorja: az Ericsson Magyarország
Infovilág
Éry Gábor.Bár nem csupán a gazdasági eredményekről volt szó, folytassuk még a vezérigazgatói tájékoztató erre vonatkozó tényeivel. A már 1040 főt foglalkoztató vállalat munkatársainak átlagos életkora 33 év, továbbá 93 százaléka felsőfokú végzettségű; minden huszadik ericssonos tudományos fokozattal is rendelkezik. Itthon az Ericssonnak tetemes a piaci részesedése a GSM (39%) és UMTS (73%) rádiós hálózatokban, a szélessávú (DSL) internet-hozzáférést tekintve a piac 45 százalékát fedi le az Ericsson. A budapesti egyetem vonzáskörébe települt Ericsson Magyarországnál 550-en foglalkoznak kutatással és fejlesztéssel.

A vállalati létszámhoz mérten ez az arány párját ritkítja nem csupán itthon, hanem nemzetközi összehasonlításban is. A nettó értékesítést alapul véve – az egésznek 23 százaléka származik szolgáltatásokból, és az ericssonosoknak is csaknem a negyede dolgozik a cég globális szolgáltató központjában (nemzetközi nevén: GSDC, azaz Global Service Delivery Center). Ez év végére a GSDC munkatársainak száma 330 körül alakul majd.

Még mindig a 2007. év fejleményeiről: a vezérigazgató elmondta, hogy a svédországi anyavállalat tavalyi (és 2006-i) cégfelvásárlásai meghatározzák a közeli jövő teendőit, terveit. Az Entrisphere és a Redback Networks, valamint a Marconi megszerzése és a Tandberg Television felvásárlása azért is korszakos jelentőségű, mivel világelső megoldásokkal egészítik ki az Ericsson termékválasztékát az IPTV (internetalapú televízió), az optikai szélessávú hozzáférés és az IP-útválasztás területén.

Különösen nagy reményeket fűz a cég a norvég Tandberg Televisionhoz; megvételével egyedülálló képességekkel rendelkező kettős alakult ki a teljes körű IPTV-megoldások nyújtására. A Tandberg vezető televízió-technológiája és megrendelői bázisa, egyesítve az Ericsson globális jelenlétével, valamint az IP-hálózatok és az IMS területén betöltött erős pozíciójával, vezető szerepet játszó résztvevőt eredményez a távközlési, kábel- és műholdas szolgáltatók, illetve a médiacégek számára nyújtott, hálózatba kapcsolt médiamegoldások területén.

A világ mobil- és vezetékes hálózatai várható forgalomnövekedésének nagyrészét a televízió-szolgáltatások gerjesztik majd – mutatott rá Éry Gábor vezérigazgató. A Tandberg világelső a video-fejállomások, a kódolás és a tömörítési technológia területén, amely a videoalkalmazásoknál kritikus jelentőségű a képminőség maximalizálása és a sávszélesség minimalizálása szempontjából. Ez a technológia az IPTV-megoldások kulcsfontosságú része. A Tandberg különösen erős a mpeg-4 tömörítési technológia tekintetében, amely a nagy felbontású (HD) televízióadás gazdaságos átvitelének szempontjából tölt be kritikus szerepet.

És máris eljutottunk a (magyar) Ericsson rövid és középtávú terveinek egyik központi témájához, a személyre szabott (értsd: digitális) televíziózás legkorszerűbb műszaki hátterének a megteremtéséhez, ami persze nem jelenti azt, hogy a patinás világcég és magyar leányvállalata egy percre is fölhagyna a távközlésben vállalt élvonalbeli és kezdettől úttörő szereplésével, azzal a jól bevált és kölcsönösen gyümölcsöző széles körű együttműködéssel, amely közte és a hazai (mindenekelőtt) mobil távközlési szolgáltatók között kialakult.
Címkék