Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kamerák segítik az árvíz elleni védekezést a Dunán

Kamerák segítik az árvíz elleni védekezést a Dunán
Infovilág
Digitális IP-kamerák is figyelik áprilistól a Duna egyes alsó szakaszait, segítve a felkészülést az árvizek elleni védekezésre. A kamerák a hidrológiai jelenségek − jégzajlás, vízállás − folyamatos, objektív mérését teszik lehetővé. A már hat éve üzemelő, hasonló, bajai berendezés tapasztalatai alapján, az EU Interreg III/2 program alapján nyert anyagi támogatás felhasználásával látott hozzá az Alsó-duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a rendszer fejlesztéséhez. Közbeszerzési pályázat eredményeképpen a Polygon Informatikai Kft. kapott megbízást az újabb kamerák telepítésére.

Az új berendezéseket – a bajai állomás korszerűsítése mellett – Dunaföldvár, Paks, Dombori és Mohács környezetében lévő Duna-szakaszok megfigyelésére szerelik fel. A kamerák képe egy központi szerverre fut be, a gátőrházak pedig vezeték nélküli hálózaton csatlakoznak a rendszerhez. A mostani ütemben az igazgatóság és a kivitelezők két telepített és három mobil állomást létesítenek. A beruházó célja a Solt–országhatár közötti Duna-szakasz teljes megfigyelő hálózatának kiépítése, a távlati tervekben a határon átnyúló, teljes rendszer szerepel, melyhez a déli szomszéd országok társintézményei is csatlakoznak.

A beruházásokkal az ország árvízi szempontból egyik legveszélyeztetettebb területét figyelhetik folyamatosan kamerákkal. Az IP-kamerák alkalmazása egyébként mind elterjedtebb a vízgazdálkodásban. Hasonló térfigyelő berendezések működnek a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság békésszentandrási, körösladányi, békési és gyulai duzzasztógátjain is. A nagyfelbontású, kültéri eszközök automatikusan, folyamatosan pásztázzák a vízműveket és közvetlen környéküket, négypercenként készítenek egy-egy felvételt.
Címkék