Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megkezdődhet a digitális korszak a hazai tévé- és rádióműsor-szórásban

Megkezdődhet a digitális korszak a hazai tévé- és rádióműsor-szórásban
Infovilág
Dr. Rozgonyi Krisztina.A tender részleteit Pataki Dániel, az NHH elnöke, dr. Rozgonyi Krisztina, az NHH tanácsának alelnöke és munkatársai ismertették, közölvén: a pályázat eredményhirdetése már a nyáron várható, és ha sikeres lesz, akkor már az idén megkezdődhet a mostani hagyományos, tehát analóg műsorszórásnál sokkalta korszerűbb, egy sor új szolgáltatásra lehetőséget kínáló digitális földfelszíni műsorszórás hazánkban.

A digitális tévéműsor-szórás nagy előnye – a vételi minőség ugrásszerű javulásán és a kiegészítő-kísérő szolgáltatásokon túl – az, hogy valamennyi magyar háztartás a mostaninál jóval gazdagabb műsorkínálatból választhat. Meghökkentő tény, ám ez az igazság: a magyar háztartások ötöde-negyede ma még csak szoba- vagy tetőantennával veszi a hagyományos módon sugárzott néhány adóállomás műsorát. Előny lesz/lehet továbbá az is, hogy a földfelszíni digitális televíziózás révén élénkül a verseny a tévé- és rádióműsorok piacán, remélhetőleg a vetélekdés a mostaninál igényesebb, színvonalasabb műsorválaztékkal is jár majd.

Dr. Rozgonyi Krisztina elmondta: digitális átállást megalapozó, országos földfelszíni digitális televízió (–> DVB-T –> Digital Video Broadcasting-Terrestrial ) és rádió (–> T-DAB –> Terrestrial Digital Audio Broadcasting) műsorszóró-pályázatok kiírását az NHH az Országgyűlés eseti bizottságának jóváhagyásával, a februárban lezajlott szakmai tanácskozás tapasztalatait figyelembe véve tette közzé. A digitális műsortovábbítási technikára átállás szabályairól szóló 2007. évi LXXIV. törvény (Dtv.) szerint mind a televíziós, mind a rádiós pályázat nyertese 12 évre szóló multiplex üzemeltetési jogosultságot nyerhet majd el.

Szakértők kiegészítő magyarázata: a közigazgatásban első, elektronikus aláírással ellátott pályázati kiírás szerint a nyertes pályázó döntheti majd el, hogy milyen tömörítési eljárást (mpeg2 vagy mpeg4) választ, illetve azt, hogy a televíziós multiplexeken (a fogalmat csak részben fedő fordítással: csomagban) a közszolgálati adások mellett a többi csatorna műsorát ingyen vagy előfizetés ellenében teszi-e elérhetővé. Arról is a majdani üzemeltető dönthet, hogy a Dtv-ben és a pályázati kiírási dokumentációban előírt tartalmak mellett milyen csatornákat és szolgáltatásokat tesz majd fel a multiplexekre első körben, illetve, hogy a későbbiekben milyen más csatornákkal bővíti a kínálatot.

Pataki Dániel.Pataki Dániel NHH-elnök közölte: a pályázati kiírás szerint a földfelszíni rádiós, valamint a televíziós műsorszórásnak két multiplexen már az idén meg kell kezdődnie, a nyertes a harmadik televíziós multiplexen mobil TV (–> DVB-H –> Digital Video Broadcasting-Handheld) szolgáltatást is nyújthat. A mobilteleviziózás eszköze az erre a technikára alkalmas rádiótelefon-készülék. Fontos tudnivaló: a másik két televíziós multiplexen a műsorszórás a jelenlegi analóg földfelszíni országos műsorszórás leállítása után kezdődhet el. Az Európai Unióban – ekként hazánkban is – a földfelszíni analóg műsorszórást legkésőbb 2011. december 31-én a digitálisnak kell felváltania a 470–862 MHz-es frekvenciasávban. Erre akkor kerülhet sor, ha a megjelölt határidőre olyan mértékben kiépülnek a földi digitálistévé-hálózatok, hogy azok a lakosság 94 százaléka számára biztonsággal elérhetők legyenek. Az «Infovilág – a hiteles hírportál» tudósítójának a 94 százalékot, mint határértéket firtató érdeklődésére elmondták, hogy ez a lefedettségre vonatkozik; a valós lakossági elérés ma 75 százalékra tehető. A digitális átállás tervezett időpontja a rádiózásban 2014 vége.

Az «Infovilág - a hiteles hírportál» tudósítójának kérdésére az NHH mérnök szakértője, dr. Poós László elmondta, hogy a digitálisműsor-vételhez kiegészítő készülékre, set top boxra (STB) van szükség. Tekintettel arra, hogy földrészünk nyugati felében már működik az új technológia, egy sor gyártó kínál földi sugárzású digitális tévé-/rádióműsor vételére szolgáló set top boxot, mi több, már jó ideje kaphatók azok a rádiókészülékek, amelyek eleve tartalmazzák a digitális vevőegységet. Ugyanígy megjelentek a kereskedelmi kínálatban a személyi számítógépekbe beépíthető áramkörök (kártyák), amelyek ugyancsak elérhetővé teszik a földfelszíni digitális technológiával továbbított műsorokat. Dr. Rozgonyi kiegészítése: az STB beszerzésének két lehetősége kínálkozik: vagy a szolgáltató/kereskedő adja egyszeri megváltási díj ellenében, vagy a mindenkori minimálbér 1 (egy) százalékát meg nem haladó összegért (ma kb. 600 Ft) lehet majd bérelni. Az új szolgáltatás révén megjelenő új műsorcsatorna-kötegek (multiplexek) természetesen betáplálhatók akár a kábeltévé-rendszerekbe, akár a műholdas szolgáltatók kínálatába

Elmondták még az NHH mai tájékoztatóján, hogy a pályázók az ajánlataikat legkésőbb április 24-én 11 óráig nyújthatják be. A pályázó ajánlatot tehet az egyszeri és az árbevétel-alapú pályázati díj mértékére is. A televíziós műsorszóró pályázaton az egyszeri díj minimálisan 300 millió Ft, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig legalább az éves árbevétel 3 százaléka. A rádiós pályázaton az egyszeri díj minimálisan 50 millió Ft, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig legalább az éves árbevétel 0,5 százaléka.

A ma kihirdetett pályázat részleteiről bővebben itt. További műszaki áttekintés.
Címkék