Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lumix DMC-FX500: különösen nagylátószögű Leica-lencsével, 10,1 megapixeles felbontással

Lumix DMC-FX500: különösen nagylátószögű Leica-lencsével, 10,1 megapixeles felbontással
Infovilág

Az újonnan kifejlesztett, ötszörös optikai zoommal ellátott Leica DC objektív a hagyományos, 35 mm-es nagylátószögő lencserendszerekhez képest csaknem kétszer akkora területet képes befogni ugyanakkora távolságról, miáltal a vékony fényképezőgép egyedülállóan széles látószöget kínál rendkívül alacsony torzítási paraméterekkel és kiváló felbontással. Az FX500 a joystick és az érintőképernyő kombinálásával kialakított hibrid vezérlőrendszert kapott. Az alapbeállítások közvetlenül a joystick segítségével elérhetők, a gyakorlottabbak pedig a finombeállításokat érintéssel, a képernyő szélén található csúszka mozgatásával, vagy a tartozékként járó érintőceruza segítségével végezhetik el.

A kép valamely kiválasztott részének megérintésével az adott területre "csoportosítható át" az automatikus élességállítás (AF) és az expozíció (AE) is. Kézi módban a rekeszérték és a záridő a csúszka segítségével módosítható igény szerint. Visszajátszáskor a képek rendezését megkönnyíti az új „easy organisation” menü.

Az FX500 másik újdonsága az AF-követés. E funkciónak köszönhetően az élességállítás rugalmasan alkalmazkodik a téma mozgásához, akkor is, ha az az autofókusz előzetes rögzítése után elmozdul. Ez különösen izgő-mozgó gyerekek vagy állatok fényképezésénél bizonyulhat hasznosnak. Intelligens automata (iA) üzemmódja a fotózást segítő üt funkciót tartalmaz: MEGA O.I.S. optikai képstabilizátor, intelligens ISO-vezérlés, intelligens motívumprogram-választó, arcfelismerés és intelligens expozíciószabályozás. A MEGA O.I.S. kiküszöböli a kézremegés hatását, éles képeket produkál számtalan olyan helyzetben, amikor egy optikai képstabilizátor nélküli készülékkel erre esély sem lenne. Az intelligens ISO-vezérlés a fotótéma mozgása által okozott életlenséget előzi meg, az intelligens motívumprogram-választó pedig beállítja a helyzetnek leginkább megfelelő motívumprogramot, amelyet automatikusan választ ki a leggyakrabban alkalmazott felvételi módok, azaz a portré, tájkép, makró, éjszakai portré és éjszakai tájkép közül. Az arcfelismerő rendszer automatikusan az emberi arcra állítja az élességet és az expozíciót. Az intelligens expozíciószabályozás képes rá, hogy a kép különböző területein egymástól eltérő mértékben automatikusan módosítsa az ISO-beállítást. A módosítások célja, hogy az elkészült kép valóban olyan legyen, mint amilyennek azt szabad szemmel látjuk. Ennek megfelelően az ellenfény vagy a nem megfelelő vakus megvilágítás miatt keletkező sötét (alulexponált) képrészleteket a rendszer világosítja, míg a megfelelően exponált világos (nem beégett) területeket változatlanul hagyja, így egyenlítve ki a kép sötét és világos részletei közötti különbségeket.

Az iA üzemmódba belépve, a felsorolt funkciók önműködők, tehát anélkül fotózhatunk, hogy a körülmények megváltozásakor minden alkalommal a beállításokon kellene gondolkodnunk. Az elülső görbülettel ellátott alumíniumpanelekbe burkolt új modell ezüst és fekete színben lesz kapható Magyarországon.

Jól megérdemelt TIPA-díjak a Panasonicnak

 

Címkék