Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Életeket menthet a mobiltelefon a Viktória-tavon

Életeket menthet a mobiltelefon a Viktória-tavon
Infovilág

A pánafrikai hálózatüzemeltető Celtel, a Zain egyik leányvállalata és az Ericsson a GSMA Fejlesztési Alapja által koordinált kezdeményezés részeként elkötelezte magát az iránt, hogy kiterjessze a Viktória-tó térségére a mobilhálózatokat, serkentve ezzel a tóparti közösségek gazdasági és társadalmi fejlődését és potenciálisan csökkentse az előforduló, halászattal kapcsolatos halálesetek számát.

A Zain és az Ericsson frissíti a Celtel meglévő infrastruktúráját és további 21 rádióállomást épít ki, így a tó terültére akár 20 kilométerrel benyúlva biztosítja a mobillefedettséget. Ez a bővítési folyamat körülbelül hat hónapig tart és a halászati területek több mint 90 százalékán biztosítja a mobillefedettséget, amely területeken évente közel ötezer ember veszti életét balesetek és kalóztámadások következtében.

Az Ericsson Extended Range szoftvercsomagja segítségével több mint megkétszerezik a rádió-bázisállomások és az Ericsson Mobile Position System (mobil helyzetmeghatározó rendszer) hatótávolságát. A Mobile Position System egy helyalapú szolgáltatás, amely segítségével a vészhelyzeti szolgálatok háromszögelés módszerével meghatározhatják a veszélyben lévő halászok által leadott mobiljel helyét. Az Ericsson környezetbarát telephely-megoldásait, amelyek tartalmaznak napenergia- és vegyes tápellátású megoldásokat szintén felhasználják majd a bázisállomások tápellátására az eldugottabb szigeti területeken.

A GSMA és a Zain a térség kormányaival és non-profit csoportokkal együttműködve a tavon dolgozók segítségét célzó mentéskoordinációs szolgáltatás létrehozásán dolgozik, amely szolgáltatást hosszabb távon az EAC (Kelet-Afrikai Közösség) tervezett regionális tengeri kommunikációs központja (RMCC) üzemelteti majd. Ez a kezdeményezés segít megvalósítani az EAC 2007-ben elfogadott, a Viktória-tóval kapcsolatos kommunikációs stratégiáját.

Az Ericsson, a Zain és a GSMA Fejlesztési Alapja az elmúlt hat hónapban azt vizsgálta, hogyan lehetne jobb kommunikációt biztosítani a tó közvetlen környezetében élő összesen 30 millió tanzániai, kenyai és ugandai lakosnak. A térség mobillefedettségének bővítését célzó lépés tükrözi a vállalatok társadalmi felelősségvállalás iránti, valamint azon elkötelezettségét, hogy javítsák az emberek életkörülményeit a kommunikáció segítségével. A bővítést határozott üzleti szempontok is támogatják, amelyek a megnövekedett előfizetőszámon és a nagyobb adatforgalmon alapulnak, így ez is biztosítja a projekt fenntarthatóságát.

A Zain értéknövelt szolgáltatások nyújtását is tervezi, mint például aktuális piaci árak lekérdezése, ami jelentős hatással lesz a helyi emberek megélhetésére. Indiában végzett tudományos kutatások** azt találták, hogy a mobiltelefonok használata jelentősen növelheti a halászok bevételét azáltal, hogy képesek megtalálni a fogásért kínált legjobb árat. A mobilszolgáltatások rendelkezésre állása várhatóan a turizmusra, a közlekedési és a halkiviteli iparágra is jótékony hatással lesz majd és kulcsfontosságú lehet további üzleti fejlesztéseknek a térségbe történő vonzásával.


A Zain (korábban MTC) vezető szereplő a fejlődő országok piacain a távközlésben, és célja szerint 2011-re a világ tíz legnagyobb mobilcsoportjának egyike kíván lenni. A Zain vállalatot 1983-ban alapították Kuvaitban a térség első mobilhálózat-üzemeltetőjeként. A vállalat 2003 óta nagy növekedést mutatott, és a földrajzi jelenlét tekintetében mára a világ negyedik legnagyobb távközlési vállalatává vált – tevékenysége 22 országra terjed ki Közel-Kelet és Afrika térségében, és 42,4 millió aktív előfizető számára kínál mobil hang- és adatátviteli szolgáltatásokat.  

A GSMA (a GSM Egyesület) a világ 218 országából és térségéből származó több mint 700 GSM mobiltelefon-hálózatüzemeltetőt tömörítő globális kereskedelmi egyesület. Ezen kívül további több mint 200 gyártó és szállító támogatja az Egyesület kezdeményezéseit fő partnerként. A GSMA Fejlesztési Alapját 2005 októberében hozták létre, hogy tanácsadási támogatást nyújtson olyan innovatív tesztprojektekhez, amelyek a mobiltechnológia felhasználásával javítják a fejlődő országok társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi körülményeit. Az Alap, mobilhálózat-üzemeltetőkkel közösen dolgozva támogatja az olyan könnyen ismételhető és fenntartható projekteket, amelyek potenciálisan széles körben bevezethetők.

Címkék