Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szép, új tévésvilág: mától HDTV is

Szép, új tévésvilág: mától HDTV is
Infovilág
Lipp István.Napjainkban ennél jobb kép- és hangminőség nem létezik televíziós műsorsugárzásban; annyira valósághű, hogy szinte tapintható. Persze az új technika élvezetéhez alapvetően szükség van HD-vételre alkalmas (HD-ready, full HD, HDTV jelzésű) tévékészülékre is, mert különben mit sem ér – hangsúlyozta Winkler János, a Magyar Telekom lakossági szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese. Nagyfelbontású tévével viszont lélegzet-elállítóan valósághű televízió-élmény.

A ma kora délelőtti bejelentés alkalmával tartott bemutatón a tudósító is meggyőződhetett arról, hogy a HDTV-szolgáltatás révén a HD-televíziókon (korszerű LCD- és plazmatévé-készülékről van szó) megjelenő kép tűéles, mert a hagyományosnál ötször részletesebb. A pixelben mért képfelbontás ez esetben 1920×1080, a hagyományos műsortovábbítás esetén 720×576 pixeles képet lát a néző. A nagy felbontású (HD) tévézéskor a hang is 5.1-es Dolby Digital minőségű, mintha csak egy korszerű moziban ülnénk. Természetesen házimozihoz használt hangsugárzókra van szükség.

Lipp István és Winkler János is hangoztatta: a T-Kábel mától kínált technológiája, a HDTV merőben új látvány- és hangvilágot kínál: mintha a néző az események helyszínén lenne. Temészetesen az újdonság – bár azonnali bevezetésre készen áll – nem fog egyik napról a másikra elterjedni. Annak idején negyed század kellett a fekete-fehér televízió általános elterjedéséhez; a színes televíziózáshoz pedig 21 év. A HDTV előreláthatólag másfél évtizeden belül válik általánossá.

Újságírói kérdésre a tájékoztató házigazdái elmondták, hogy egyelőre három tévécsatornát kínál a T-Kábel HDTV-minőségben, havi kétezer forint előfizetés ellenében. A Filmbox HD: 24 órás, magyar nyelvű filmcsatorna mozirajongóknak. A History Channel angol nyelvű, dokumentumfilm-csatorna, melyen a történelem legmeghatározóbb eseményei, alakjai, a világ alakulásának legfontosabb pillanatai elevenednek meg soha nem látott kép- és hangminőségben. A Voom HD ugyancsak angol nyelvű szórakoztató és életmódcsatorna, kínálatában sport, divat, szépségápolás, könnyűzene egyaránt helyet kapott.

Winkler János.Természetesen a szolgáltató a műsorkínálat bővítésére törekszik: az olimpiát már HDTV-minőségben láthatják az új technológiára benevezők; nagy felbontásban is továbbítja majd műsorát az Eurosport, továbbá a Magyar Televízió egyik csatornája is. Winkler János, a T-Com vezérigazgató-helyettese az «Infovilág - a hiteles hírportál» tudósítójának érdeklődésére elmondta, hogy a társaság más technológiák segítségével is bővíteni kívánja a házimozi-tévézés lehetőségét, a többi között az internetalapú (IP) televízióval. A budapesti XI. kerületben egy ideje tart a VDSL- (=nagy sávszélességű digitális előfizetői vonal) kísérlet, amely ugyancsak a HD-televíziózást (is) hivatott népszerűsíteni az internetes tartalomszolgáltatás fontos részeként. Ugyancsak az Infovilágnak válaszolva mondta el a vezérigazgató-helyettes, hogy a T-Kábel rövidesen olyan kiegészítő készülékkel, set top boxszal bővíti a HDTV vevőeszköz-választékát, amely alkalmas a sugárzott műsorok felvételére, valamint az nVoD (near-Video-on-Demand) -módra. Ez a „közel igény szerinti videó”-szolgáltatás egy-egy rögzített műsort vagy filmet több csatornán, egymástól eltolt kezdési időpontokkal továbbít, s így a szolgáltatásra előfizetők a nekik leginkább megfelelő időpontban kapcsolódhatnak be az adott műsorba.
Címkék