Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 13. Az év 134. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739416. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jegesmedve adott elsősegély-csomagot a miniszternek

Infovilág

Nem elég a kormányokra, vállalatokra mutogatni, a klímaváltozás rajtunk is múlik, mi is tehetünk ellene! A WWF Magyarország ezért olyan termékeket, kiadványokat és hasznos tanácsokat tartalmazó elsősegélycsomagot állított össze, melyek használatával hozzájárulhatunk az éghajlatváltozás mérsékléséhez. A természetvédelmi szervezet 400 elsősegélycsomagot sorsol ki azok között, akik elküldik neki klímafogadalmukat a WWF weboldalán keresztül március 15-ig.

Fodor Gábor átveszi az elsősegély-csomagot## Márkus Ferenctől és a Egyetlen lehetőségünk van, hogy a klímaváltozás drámai következményeit enyhítsük: CO2-kibocsátásunkat azonnal és drasztikusan csökkentenünk kell, és át kell térnünk a szénmentes technológiák alkalmazására. Ebben mindenkinek szerepet és felelősséget kell vállalni – indokolta az akciót Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója. A WWF elsősegélycsomagja útmutatást ad, hogyan kezdjük el otthonunk széndioxid-kibocsátásának csökkentését.

Az első elsősegélycsomagot dr. Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter kapta. A kézbesítő az éghajlatváltozás által súlyosan érintett faj, a jegesmedve egyik képviselője volt. A miniszternek is klímafogadalmat kellett tennie a csomagért.

"Célom a magyar közigazgatási intézmények karbon-semlegességének elérése" – jelentette ki a miniszter. A klímaváltozás elleni küzdelem jegyében a tárcavezető részletes felméréseket készíttet a közigazgatási intézményeknél az üvegházhatású gázok kibocsátásáról, cselekvési tervet és programokat kezdeményez az ilyen jellegű környezetterhelés csökkentésére. Fodor egyik kiemelt feladatának tekinti a szénalapú technológiák kiváltását. A tárcavezető hozzátette: a közszférában tett lépések mellett szeretné elérni, hogy 2010-re a 100 nagy magyar vállalat többsége rendelkezzék saját kibocsátás-csökkentési programmal. Hozzátette: magánemberként is törekedni fog arra, hogy családja is a karbon-semleges megoldásokat válassza, és csökkentse a villamos, hőenergia- és vízfogyasztását. Vásárlásainál előnyben részesíti a helyben készült termékeket és az ökológiai gazdálkodásból származó ételeket.

Az éghajlatváltozás következményei drámaian súlyosbodni fognak a közeli jövőben, ha nem cselekszünk azonnal. Az állatfajoknak akár a negyede eltűnhet 2050-re, szélsőséges időjárással kell szembenéznünk, sőt, a várható változások a század közepére a világgazdasági termelés ötödétt is tönkretehetik.

A WWF-elsősegélycsomag tartalma: szigetelőanyag ablakra, energiatakarékos izzó, víztakarékos csapfej, napelemes kerti lámpa, akkumulátortöltő tölthető ceruzaelemmel, energiatakarékos háztartási és fűtési tippek, öko-autózási tanácsok, WWF Magazin, WWF-hűtőmágnes.

(Képek: Kakuszi Zoltán.)

Címkék