Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Százmilliókkal segíti a bérlakásépítést a Holcim-alapítvány

Százmilliókkal segíti a bérlakásépítést a Holcim-alapítvány
Infovilág
Dr. Fegyverneky Sándor.A rendszerváltás lázában az önkormányzatok nagyrésze eladata a családi ezüstöt, most aztán nagy gondban van. A családi ezüst ez esetben az a sok-sok bérlakás, amely sok esetben kényszerűségből cserélt gazdát és vált a benne lakók tulajdonává minden örömével és nyűgével együtt. "Egy statisztika szerint – mondta el dr. Fegyverneky Sándor, a Holcim Hungária Otthon Alapítvány elnöke, Magyarország főépítésze – az Európai Unióban a lakásállománynak 35–40, Németországban 60, nálunk viszont csupán 6 (hat) százaléka bérlakás. Természetesen nem pusztán önkormányzati bérlakásokról van szó, hanem a magántulajdonban lévő, ám bérlők által lakott otthonokról is." Ennek ellenére elképesztően rossz ez az arány, mert a magántulajdonban lévő lakások elképesztően nagy aránya egyrészt "röghöz köti" lakóit, akik éppen emiatt nem tudnak a munka, az állás, a hivatás után költözni, másrészt a nagyon kevés bérlakás következtében az életet, a pályájukat, hivatásukat kezdőknek nem jut elegendő fészek, ahonnan majdan tovább léphetnének...

Holcim-alapítványi lakások (kék 2005; zöld 2006; piros 2007)

Dr. Fegyverneky elmondta: a Holcim Hungária által létrehozott alapítvány 2004-ben azzal a céllal jött létre, hogy vissza nem térítendő támogatást nyújtson az önkormányzatok bérlakás-építési kezdeményezéseihez, továbbá használaton kívüli, netán elhanyagolt, romos önkormányzati tulajdonú ingatlanok otthonná
átalakításához, felújításához. "A hazai bérlakáspiac fejlesztése által az alapítvány olyan rászorulócsaládoknak segít, amelyek saját erejükből képtelenek maguknak lakást venni. A Holcim Hungária Otthon
Alapítvány pályázata révén rendelkezésre bocsátandó újabb 100 millió forint elnyeréséhez szükséges terveket április 4-ig kell benyújtani. A szakmai értékelés egy hónap alatt lezajlik, a győzteseket május 30-án kihirdetik.

Richard Skene. Richard Skene, a Holcim Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója tényeket sorolt: három év alatt mintegy 300 millió forint felajánlásával 98 önkormányzati bérlakás létrehozását támogatta a Holcim Hungária Otthon Alapítvány. Az eddig támogatott létesítmények közt voltak egylakásosak is, ám nagy többségben több lakás együttes kialakítását célzó terv nyerte el a szervezet támogatását. Így például Nyíregyházán 20, Mezőberényben és Lábatlanban 6-6, Tárnokon 10, Kiskunhalason 8, Kisteleken 5 lakás átadására is sor kerülhetett. „A Holcim meggyőződés: üzleti sikert csak a társadalom és a helyi közösségek támogatásával lehet elérni. E gondolat jegyében fogant az alapítvány létrehozásának ötlete. Büszkék vagyunk a Holcim-alapítvány eddig elért eredményeire, és elköteleztük magunkat a program folytatása mellett.”

Az Infovilág tudósítójának kérdésére Skene elnök-vezérigazgató elmondta, hogy az általa képviselt, a világ 70 országában jelen lévő vállalat derekasan kivette a részét a legutóbbbi ázsiai természeti katasztrófa, a cunami pusztítása utáni újjáépítésből. Ugyancsak Ázsiában, valamint Dél-Amerikában is tetemes összegeket fordít az általános és szakiskolai képzés támogatására.

Egy másik újságírói kérdésre elhangzott válasz szerint a vissza nem térítendő támogatás maximális értéke idén is a teljes költségnek legföljebb a fele lehet, azaz esetenként 2–50 millió forint. A kedvezményezett köteles két éven belül készre jelenteni a támogatott beruházást. Lehetőség van arra is, hogy egy önkormányzat többször is pályázzék, bár az igazságosság arra sarkallja az alapítvány tekintélyes személyiségekből álló kuratóriumát, hogy a leginkább rászorulók és a legjobb pályázatot benyújtók, lehetőség szerint jó területi eloszlásban részesüljenek a bérlakás-építési támogatásból.

Ugyancsak az Infovilág kérdéseként hangzott el, hogy vannak-e követői a Holcim-kezdeményezésnek itthon? A válasz: nem tudnak ilyesmiről, és arról sem, hogy bárki összefogna a Holcim Hungária Otthon Alapítvánnyal a megpályázható összeg növelése céljából...

Herczeg Gyula. Eljött a mai tájékoztatóra az egyik pályázati nyertes helység, Herczeg Gyula, a Vas megyei Gersekarát polgármestere, és elmondta: ezen a tavaszon már beköltözhetnek új otthonaikba az alapítvány jóvoltából lakáshoz jutott családok. Kiderült: a gyönyörű természeti adottságokkal megáldott település jól áll a bérlakások száma tekintetében; a 774 lelket számláló községben eddig 21 bérlakás létesült. Csakhogy az önkormányzat azért is költ a bérlakásépítésre, mert közintézményeit működtetnie kell, és miként Herzeg polgármester mondta, a „külvilágtól kissé elzárt” településen meg kell tartaniuk a fiatalságot.

Holnap, január 23-án a Holcim-alapítvány hat új pályázati lakást ad át Mezőberényben. Az otthonokba heteken belül már be is költözhetnek a rászoruló családok. Mezőberényben hat, önkormányzati tulajdonú irodahelyiséget alakítottak át összkomfortos lakásokká. A 35,5 millió forintos beruházás felét az alapítvány állta.

A Holcim Hungária Zrt. Magyarország vezető cement-, kavics- és betongyártó vállalata, melynek 2006-ban elért nettó árbevétele közel 33 milliárd forint volt. Magyarországon a Holcimnak 633 munkatársa van. A vállalat tavaly 2,262 milliárd forintot fordított környezetvédelmi és munkásvédelmi fejlesztésekre, kapacitásbővítésre és korszerűsítésre.
Címkék