Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

MobilNet” pályázat: kilenc diák nyert laptopot és mobilinternet-előfizetést

MobilNet” pályázat: kilenc diák nyert laptopot és mobilinternet-előfizetést
Infovilág

A nyertesek és segítőik.A díjátadóra a Magyar Képzőművészeti Egyetem patinás aulájában került sor, a „MobilNet” pályázaton született alkotásokból készült kiállítás helyszínén. Az ünnepségen részt vett dr.Jobbágy Ákos, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatási igazgatója, dr. Jámbor Imre, a Budapesti Corvinus Egyetem stratégiai, fejlesztési rektorhelyettese, Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora és Winkler János, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgató helyettese, a T-Mobile vezetője.

“A világháló mára az oktatás, a tanulás egyik elengedhetetlen eszköze lett. A mobilinternet segítségével a diákok könnyebben végezhetik el tanulmányaikat, például információk gyors keresésével, dolgozatok elkészítésével és eljuttatásával, az egyetemi jelentkezések online bonyolításával. Napjainkban nem beszélhetünk versenyképes oktatásról anélkül, hogy diákjaink, a felnövekvő nemzedék kezébe ne adnánk a legkorszerűbb eszközöket, és a lehetőséget, hogy szabadon kommunikáljanak. Ezért döntöttünk úgy, hogy 2007 őszén egyetemi szélessáv programot hirdetünk a hazai felsőoktatás támogatására – hangsúlyozta a díjátadón Winkler János.

A T-Mobile „MobilNet”-pályázaton részt vevőknek iskolájuk oktatási sajátosságainak megfelelően kellett elkészíteniük a dolgozatukat, középpontjában a mobilinternettel. A pályázatok elkészítésében az egyetemek oktatói és a T-Mobile szakemberei is segítették a fiatalokat.

A BME hallgatóinak a pályázatukban eddig nem létező, a mobilinternetehez kapcsolódó szolgáltatásokról, azok megvalósításáról fejthették ki elképzeléseiket. A pályázatok között szerepel internetes WAP-áruház és mobiltelefonos programon keresztül elérhető társkereső rendszer is. Többen terveztek olyan szoftvert is, amellyel saját mobilwebes oldalak hozhatók létre különféle csatolt szolgáltatásokkal, akár chatfunkcióval.

A Corvinus-hallgatók arra keresték a választ, hogy a mobilinternettel milyen új, web 2.0 alapú üzleti modell mentén alakíthatók ki közösségi oldalak, milyen szerepet játszhat a mobilinternet az újfajta vállalati kommunikációban.

Az MKE hallgatói a netart, a hálózati művészet kategóriáját igyekeztek tovább bővíteni alkotásaikkal. Az internet és most már a mobilinternet is, számos új lehetőséget kínál az audiovizuális művészetek számára. Az egyetemen született pályaművek nagy része a mobilinternet azon tulajdonságát használja ki, hogy az egy térben tartózkodó emberek virtuálisan nézelődve, fizikailag is egymásra találhatnak. A másik inspiráló tényező a kevert valóságok világa, amikor egy konkrét fizikai térben mozogva, többlet információkat tartalmazó virtuális installációkkal találkozhatunk.

A pályaművek bemutatására nyílt kiállítás december 21-én délig tekinthető meg a Képzőművészeti Egyetem aulájában. A nyertesek:


Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

1. Mádi Gábor, pályamunkájának címe: myzone
2. Gyarmati László; spOtmob
3. Ekler Péter; MobileWebMeeting

Budapesti Corvinus Egyetem

1. Andrejkovics Zoltán; Mivé válik a mobilom?
2. Rábai Gábor; A modernkori ösztönzés-menedzsment új lehetőségei.
3. Fábián Péter; Tanulás bármikor, bárhol.

Magyar Képzőművészeti Egyetem

1. Czene Márta; Régi városképek újrafotózása
2. Gurszky Péter Ádám; Urald az eget!
3. Melis András: Kollektív virtuális szoborfaragás.

Ismét T-Mobile szélessáv-pályázat egyetemistáknak

Címkék