Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Betlehemek művészete – kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Betlehemek művészete – kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban
Infovilág
A karácsonyi betlehemet öt újabb nápolyi figura teszi teljessé, melyekkel Nápoly megye és a budapesti Olasz Kulturintézet támogatása révén gazdagodott a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye. A kamara-kiállításból sok mindent megtudhat a látogató e szép régi szokás történetéről:

A betlehemes együttes – a templomokban és magánházaknál karácsonytól gyertyaszentelőig kitett színpadképszerű jelenet – Jézus születését ünnepli. A IV. században, a niceai zsinat után Szent Ilona szentföldi utazása és a születési barlang fölé emelt templom fejezte ki azt a nagy figyelmet, amely Jézus születési helyére, Betlehemre és a megtestesülés titkára irányult. Ekkor vált ünneppé a karácsony, Jézus Krisztus születésének emléknapja.

A karácsonyi betlehem-állítás szokását Assisi Szent Ferenc szerzetesközössége terjesztette el Itáliában a 13. században. Ez később a 15–16. századra közkedveltté vált a keresztény világban. A betlehem-készítés egyik virágzó központja Nápolyban alakult ki, ahol ez a 17. századra sajátos iparművészetté fejlődött. A készítők neves művészek és szakosodott kézművesek voltak. A születéstörténet ábrázolását legtöbbször a pásztorok és a három királyok hódolata tette teljessé. A XVIII. században a Szent Család – Szűz Mária a kis Jézussal és Szent József – bibliai alakjai körül, a (nemritkán 100–150 figurából álló) betlehemekben megjelentek a korabeli társadalom képviselői is, megelevenedett az egész város élete.

Az ünnepi kiállítás különlegessége, hogy az eredetileg orvostudományi céllal kifejlesztett sztereo-vetítési technika segítségével a látogatók megcsodálhatják a betlehemes figurák finoman kidolgozott részleteit is. A családokat a kiállítás teljes nyitva tartási ideje alatt karácsonyi gyermekkuckó várja. Advent minden szombatján a kiállítás közös megtekintését a karácsonyi készülődés izgalmas programjai teszik teljessé:

december 1., 10.30– textil karácsonyfadíszek készítése
december 8., 10.30– szaloncukor-készítés és -csomagolás
december 15., 10.30– karácsonyi marcipáncsodák készítése
december 22., 10,30– betlehemi jászol – betlehemes játék
Címkék