Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Megjelent a büntetőjog nagy kézikönyve

Infovilág

Czine Ágnes, a Fővárosi Ítélőtábla elnökhelyettese az 1800 oldalas könyvről azt mondta: bár az előszó "azt állítja, hogy a kötetet a teljesség igénye nélkül" készítették, erre a"végtermék" rácáfol. Varga Zoltán szerkesztőnek sikerült olyan kézikönyvet összeállítania, amelyet egyaránt használhatnak a terület szakemberei és a laikus érdeklődők is. Igazi újdonság a piktogramokkal operáló remek útmutató: a felemelt mutatóujj, a bagoly, a lámpaizzó egy-egy témakörre irányítja rá a figyelmet. Ennek köszönhetően nehéz eltévedni a terjedelmes szócikkek között. A könnyebb érthetőséget a fogalmi leírások, büntetőbírósági határozatok segítik. Szakszerűség párosul közérthetőséggel és pontossággal, s így a kézikönyv mindazoknak ajánlható, akik a büntetőjogot akár "alapfokon", akár legösszetettebb részleteit tekintve meg akarják ismerni.

Bárándy Péter, a neves jogász, exminiszter ehhez azt fűzte hozzá, hogy nemzedékek nőttek föl a "kis szürke" büntetőkönyvön, amelyet reményei szerint most ez a jóval testesebb és részletesebb kiadvány váltja föl. S hogy ez így lesz-e, azt majd a gyakorlat dönti el, vagyis hogy mennyire épül be "gyakorlati használata a bírósági tárgyalótermekben". Amennyivel vastagabb a mostani kötet, annyival bonyolultabb is a mai életünk – fejtegette Bárándy –, s így elképzelhető, hogy néhány kitételén hamar túllép az idő. Ehhez azt fűzte hozzá Báldy Péter, hogy A büntetőjog nagy kézikönyvének honlapján közzé fogják tenni a szükséges "frissítéseket", s a  majdani újabb kiadás tartalmazni fogja a büntetőjog, a büntető eljárásjog és a büntetés-végrehajtási jog naprakész ismereteit.

A kötetben megtalálhatóak azok a kiegészítő és mögöttes jogszabályok, jogi normák, amelyek összefüggésben vannak az adott jogterülettel. A szerzők (egyetemi oktatók, a Fővárosi Bíróság és a Fővárosi Ítélőtábla tapasztalt bírói) munkájuk során figyelemmel voltak a Legfelsőbb Bíróság kollégiumi állásfoglalásira, valamint a legfontosabb elvi döntésekre és bírósági határozatokra is.

A Complex Kiadó egyéb kiadványai:

 

Címkék