Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A BSA nem kér NagyVizit-díjat – feljelentésektől izzik a forródrót

A BSA nem kér NagyVizit-díjat – feljelentésektől izzik a forródrót
Infovilág
Az együttműködéssel a BSA célja, hogy a következő 3-4 évben a magyarországi illegális szoftverhasználat arányát a jelenlegi 42%-ról az Európai Uniós átlagra (amely jelenleg 36%) csökkentsék, az APEH pedig az illegális szoftverhasználattal kapcsolatos adóelkerülő tevékenységeket felderítse. A két szervezet együttműködése kiterjed az adóellenőrök szoftverlicencekkel kapcsolatos képzésére, a közvélemény széleskörű tájékoztatására, továbbá a BSA által kidolgozott szoftvernyilvántartási ajánlás APEH által történő szakmai véleményezésére.

A BSA forródrótra érkező bejelentések zöme versenytársaktól érkezik, akik úgy érzik, hogy az illegális
szoftverhasználat negatív hatással van (vagy volt) cégük versenyképességének alakulására. Elbocsátott alkalmazottak is szerepelnek a bejelentők között, akik volt munkahelyük szoftvergazdálkodásának anomáliáit sérelmezik.

A BSA felmérése is bizonyítja: a magyarországi vállalkozások nagy többsége még mindig nincs tisztában az illegális szoftverek használatával járó jogi, pénzügyi és biztonsági kockázatokkal, valamint a jogszerűen licencelt szoftverek – mint eszközök – nyilvántartásának törvényi kötelezettségével. A cégektől bekért szoftvernyilvántartások alig fél százaléka felel meg a BSA által ajánlott és az APEH által véleményezett ajánlásnak, illetve a szerzői jogi törvényeknek. Ezért a nemzetközi jogvédő szervezet novembertől széleskörű tájékoztató kampányba kezd hirdetésekkel és sokáig elutasító magatartást tanúsító cégek meglátogatásával igyekszik meggyőzni a cégvezetőket a szoftvernyilvántartás szükségességéről, és a hiányával járó kockázatokról. Emellett a BSA változatlanul folytatja NagyVizit kampányát, amelynek keretében a szervezet képviselői a vállalatok vezetőinek a szoftvergazdálkodás kérdéseiben nyújtanak konzultációt.
Címkék