Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mostantól Pécsett is: szélessávú mobil internet – az év végéig további 18 helységet kapcsol be HSDPA-szolgáltatásába a T- Mobile

Mostantól Pécsett is: szélessávú mobil internet – az év végéig további 18 helységet kapcsol be HSDPA-szolgáltatásába a T- Mobile
Infovilág

Winkler János:

A mobiltelefon-szolgáltató első embere hozzátette: a mobilpiac változásaihoz igazodva, az adatforgalom és a mobilinternet térhódítását szem előtt tartva, a T-Mobile az idén megötszörözi a szélessávval lefedett városok számát, és a lakosságra vetített lefedettséget is megkétszerezi. Utóbbi az év végére meghaladja majd az ötven százalékot. Az idei szilveszterig további 18 helységben élők jutnak másodpercenként 3,6 megabit sebességű mobilinternet-kapcsolathoz, miáltal telefonjukkal, noteszgépükkel és egyéb, a technológiára alkalmas készülékeikkel a vezetékes internet-eléréshez hasonló, sok esetben azt fölülmúló sebességgel használhatják a világhálót. Újságírói kérdésre elhangzott válaszból kiderült, hogy Baranya megyében rövidesen Komló, majd Harkány és Mohács is részesül a gyorsinternetnek ebből a "műfajából".

Nincs messze az idő, amikor a T-Mobile az egész szolgáltatási területén megkettőzheti a mobilinternet-sebességet, azaz a mostani 3,6-ról 7,2 Mbit/mp-re növelheti a letöltés gyorsaságát. Dr. Tremmel János, a T-Mobilie fejlesztési igazgatója azt is elmondta, hogy a sebességnövelés hihetetlen magas szintű szakmai hozzáértést követel. A 2G technológia esetén 100-150 paramértert kell hangolni cellánként, a 3G-re áttéréskor már ennek a négyszeresét. Az is igaz, hogy ma már szerfölött fejlett a technika, és sok munkafolyamat (ellenőrzés, hangolás, hibakiszűrés stb.) a szakma jeleseinek köszönhetően automatizálható, az emberi figyelem és ügyesség azonban továbbra is döntő tényező.

Fülöp Gábor termékmenedzsment-osztályvezető a gyakorlatban is bemutatta az új technológia működését: az Infovilág hírportál címének a beírása után az oldal szinte "berobbant" a vetítőként használt tévéképernyőre. A szakember igyekezett eloszlatni, érvekkel megcáfolni a mobil hozzáférést övező tévhiteket is. Nevezetesen:

A mobil hozzáférés drága?
- A mobilinternet-hozzáférés gazdaságos: a mobilinternet több helyszínen használható, így akár olcsóbb is lehet, mint a hagyományos internet-hozzáférés
A mobil hozzáférés lassú:
- a mobil-internet maximálisan elérhető sávszélessége 7,2 Mb/mp, így versenyben van a vezetékes szolgáltatások sávszélességével

A mobil hozzáférés nem éri meg az árát, mert forgalomarányos díjazású?
- szinte minden, a piacon elérhető csomag tartalmaz korlátozást (többnyire fair use policy beépítésével). A jelenleg elérhető T-Mobile internetcsomagok egy normál felhasználó számára megfelelő letöltési forgalmat kínálnak, csupán extrém forgalmú ügyfelek számára nem ideálisak.

A mobil hozzáférés kényelmetlen?
- a mobilinternet kényelmesebb a hagyományos internet-szolgáltatásoknál, hiszen a mobiltelefon laptoppal vagy PC-vel összekötve a hagyományos kapcsolat minden kényelmi lehetőségét nyújtja, és megszünteti a helyhez kötöttséget.

A gyors hálózatépítést sürgetik a használói igények, illetve az is, hogy a lefedettség bővülésével egyre meghatározóbb szerephez juthat a T-Mobile a teljes internetpiacon. A szolgáltató napjainkban már 100 helységben elérhető 3G/HSDPA-hálózatán a gyors letöltésnek, a használati szokások változásának, az ügyfélszám növekedésének és az adatcsomagok havi díjában foglalt forgalom bővítésének köszönhetően intenzívebb az internethasználat. Az idei januárjhoz képest az adatforgalmat tekintve 2,8-szor többet interneteznek a T-Mobile ügyfelei. A szélessáv meghatározó szerepét jelzi, hogy az előfizetők teljes adatforgalmának négyötöde a 3G/HSDPA-hálózathoz köthető, azaz a nagy letöltési sebesség, a kényelmes használat, a kompromisszumoktól mentes mobilinternet elnyerte a tetszésüket.

Pécsnek egyébként különösen nagy szüksége van a ma ismertetett fejlesztésekre, tekintettel arra, hogy 2010-ben Európa (egyik) kulturális fővárosa lesz, és ilyeténképpen nem csupán a helybéliek, hanem a hazai és külföldi vendégek is részesülhetnek a gyors tájékozódást, tájékoztatást is segítő mobilinternet áldásaiból.

A mobilinternet térhódítását segíti, hogy egyre több, szélessávú internetezésre alkalmas eszköz kapható akciósan, és a teljes körű, tehát mobilinternetet, modemet és számítógépet tartalmazó T-Mobile-os ajánlat is nagy sikert aratott. A szolgáltatónál eddig több mint 12 ezer notebookot vásároltak szélessávú hozzáféréssel.

A T-Mobile a társadalmi felelősségvállalásának újabb bizonyítékát is adta a mai pécsi sajtótájékoztató alkalmával. Winkler János a dél-dunántúli nagyváros gyermekotthonának és még két gyermek-egészségügyi és -jóléti alapítványnak egy-egy notesz-számítógépet és a mobil internetezéshez szükséges kiegészítőket adományozott, hogy már a kicsik is megismerkedhessenek a világháló előnyeivel. Az értékes adománycsomagot dr. Tóth Bertalan, Pécs polgármester-helyettese vette át jelképesen a hálózatbővítést ismertető tájékoztató alkalmával.

Címkék