Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Környezetvédelmi pályázat: 342 milliárd az életminőség javítására

Infovilág
Az első életminőség-javító pályázati csomag keretének több mint felét (188 milliárd Ft) fordíthatják településük szennyvízelvezetési és tisztítási állapotának a javítására az önkormányzatok. Most először lehet olyan egyedi szennyvízkezelési kisberendezésekre is pályázni, amelyek a gazdaságosan nem csatornázható településeknek nyújtanak megoldást. A cél az, hogy 2015-ig nyolcvan százalékra bővüljön a csatornázottság, és az elvezetett szennyvíz száz százalékát biológiai úton tisztítsák.

Súlyos egészségügyi gond, hogy ma majdnem 900 településen, több mint kétmillió ember rossz minőségű csapvizet iszik Magyarországon: sokfelé arzénes, bóros, nitrites, ammóniumos a víz. Ebben a pályázati körben 56 milliárd, 2013-ig összesen 200 milliárd forint jut az önkormányzatoknak az ivóvízminőség javítására szánt programjaikra. A cél az, hogy 2015-ig a lakosság száz százaléka tiszta vízhez juthasson.

Szintén az önkormányzatok és társulásaik számára hirdetik meg azt a programot, amely a felhagyott, bezárt hulladéklerakók kezelésére nyújt 60 milliárd forintos pályázati keretet. Így enyhíthető az a környezeti terhelés, amivel a létesítmények gyakran súlyosan szennyezik a felszíni és felszínalatti vizeket.

A most megjelenő három természetvédelmi pályázat a védett természeti területeken élő védett állat- és növényfajok megóvására, valamint a botanikus kertek, arborétumok, kastélyparkok megőrzésére, rekonstrukciójára szolgál.

Magyarország fenntartható energiagazdálkodásának két fő pillére az energiaigény mérséklése és a környezetkímélő megújuló energiaforrások (pl. biomassza, geotermikus, nap-, víz-, szélenergia) hasznosítása. Ezen célok elérésére a pályázatok keretében 24 milliárd forint lesz elérhető vállalkozások, nonprofit szervezetek, közintézmények számára. A megújuló energiaforrások kiaknázása mellett a leghangsúlyosabb feladatok a távhő-rendszerek korszerűsítése, a világítási és fűtési rendszerek modernizálása. Több mint hatmilliárd forint jut továbbá a környezetvédelmi informatikai fejlesztésekre: digitalizálásra, adatbázis-fejlesztésre és az elektronikus ügyintézésre.
Címkék