Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 22. Az év 143. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739425. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Évadnyitó a jövőre 125 esztendős Magyar Állami Operaházban

Évadnyitó a jövőre 125 esztendős Magyar Állami Operaházban
Infovilág
Vass Lajos,## az Operaház főigazgatójaVass Lajos főigazgató, akinek 2012-ig szól a megbízatása, örömének adott hangot, mert a tavalyi szezon „jelentősebb botrányok nélkül", jó légkörben telt el. 292 előadást abszolvált a „főépület" és az Erkel Színház együtt; ami kevesebb, mint az előző évadban, ám a pénzhiány érinti az operát is. A 2007/2008. évadban ennél valamivel kevesebb, 283 előadást tartanak, s minthogy a renoválásra szoruló Erkel Színházat be kellett zárni, 41 előadásnak a Thália Színház ad otthont. A direktor reményei szerint, mint az utóbbi időben mindig, az előadások a jövőben is telt házzal mennek majd. A bemutatók is (Stravinsky három egyfelvonásosa, Richard Strauss Elektrája, Csajkovszkij Anyeginja, és a Bihari nótája balettest) sokak érdeklődését fölkeltheti. A repertoáron egyébként ezenkívül harmincféle opera és 11 balett található .

Mint a főigazgató elmondta, 2010-ig biztosított az ország első számú dalszínházának támogatása, s bár csökkent az összeg, az évi 5,3 milliárd „biztos"; ez lehetővé teszi a nyugodt munkavégzést. Az egyik legnagyobb feladat a Magyar Állami Operaház 125. évadjának a jövő évi méltó megünneplése. 2009. szeptember 25-én pedig díszelőadáson emlékeznek meg az intézmény fennállásának 125. évfordulójáról.

Vass Lajos hatékony, színvonalas és minőségi munkavégzést kért a társulattól, mert csak így sikerülhet megfelelni az Operaházzal szemben támasztott országos elvárásoknak. További feladat a felgyülemlett tartozások további csökkentése. Másfél milliárdról időközben sikerült hatszázmillióra mérsékelni az adósságot, ám így sem lehet megúszni a további létszámcsökkentést– mondta a főigazgató. „Aki nem végzi a munkáját, attól búcsút kell vennünk."

Mindamellett – a kollektív szerződéssel összhangban, a szakszervezettel együttműködve – tovább emelik a dolgozók juttatásait, és tatarozni fogják az Operaház két, balatoni üdülőjét is. Ez azonban még a „jövő zenéje": most az a legfontosabb, hogy színvonalas előadásokkal „megtartsuk közönségünket és új közönséget is verbuváljunk" – hangsúlyozta a társulati ülésen Vass Lajos.

Címkék