Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Projektalapú vállalati erőforrás-tervezés – HostLogic-újdonság az építőiparnak is

Projektalapú vállalati erőforrás-tervezés – HostLogic-újdonság az építőiparnak is
Infovilág
Már működő számos iparági megoldás után az építőipar és más, projektalapon dolgozó vállalkozás számára dolgozott ki testre szabott, kiegészítő szoftvert, AddOn-t a HostLogic. A termék az SAP Business One vállalatirányítási rendszerének bővítménye. Az újszerű eszköz megoldás azokra a problémákra, amelyeket egyes vállalkozások projektszemlélete és az SAP, mint folyamatszemléletű rendszer közti ellentmondások okoztak − mondta el a fejlesztésről Fárizs Péter, a HostLogic ügyvezetője.

A bővítmény elsősorban az építőiparban tevékenykedő kis- és középvállalatok számára megoldás, illetve a tervalapon működő cégek sajátos igényeit kívánja kielégíteni. Építőipari követelmény például a háromszintű projektstruktúra (fő-projektek, alap projektek és projekt költség-csoportok), vagy a megbízásalapú raktárkezelés: adott munkára foglalás, felhasználás, illetve maradék kezelése, beszállítói árak, engedmények kezelése egy-egy megbízásra lebontva, projektek költség-csoportjainak tervezése, nyomon követése, és a pénzügyi visszatartások kezelése, monitorozása.

KISLEXIKON: A projekt szó egy egyedi termék vagy szolgáltatás létrehozására irányuló, meghatározott idő alatt elvégzendő tevékenységek összességét, valamint az ezzel összefüggő tervezést, irányítást és adminisztrációt jelenti. Példák: a Magyar Nemzeti Színház felépítése; ember feljuttatása a holdra (Apollo projekt)

A megoldás fő előnye, hogy az elemzések többsége nem főkönyvi alapon működik, tehát már az egyes megbízások kezdeti szakaszában is (tervezési és rendelési fázistól) hatékony eszközöket nyújt a pénzügyi elemzésre. Az elemzéseken kívül a kiegészítő tartalmaz egy projekt-törzs adatbázist, amelyben a fő-, illetve standard projektek részletes adminisztrációja történik.

A tervezést és monitorozást megkönnyíti az alapprojektek költségcsoportokba bontása: minden csoporthoz külön költségszint vihető fel, melyből a program a megbízás időtartama során már a megrendelési fázistól hátralékot és hasznot számol. Mindezt többlet szolgáltatásként, az SAP meglévő, folyamatszemléletű szolgáltatásaiba integráltan. Tehát amellett, hogy az egész éves munka projekt-alapon folyik, lehetőség van a cég működésének egészét érintő, hagyományos SAP-funkciók használatára is.

A mai uniós pályázatok utófinanszírozott konstrukcióban a beruházásnak akár a felét is támogathatják, 3–20 millió forint értékben. A finanszírozás régiós rendszerben zajlik.

Budapesten és Pest megyében a keret már augusztusban kimerül (a pályázatokat július második felében írták ki!), más hazai régiókban egészen novemberig elérhetők a pénzek. Az ERP-bevezetésekkel foglalkozó, neves cégek a pályázatírást is átvállalják. (ERP=Enterprise Resource Planning —> vállalati erőforrás-tervezés)

Beruházáskönnyítő, vagy -helyettesítő lehetőség, ha a vállalati erőforrás-tervezést a cég nem megvásárolja, hanem szolgáltatás formájában bérli. Ez esetben nem terheli a céget több milliós kezdő kiadás, a vállalat a rendszert állandó, tervezhető havi díj fejében használhatja.

Az SAP egy ideje hazánkban is elérhetővé tette SAP-Financing szolgáltatását. A hitelkonstrukció fedezet és önrész nélkül, akár hétéves futamidőre meghitelezi az ERP-rendszer bevezetésének árát. A kölcsönnel finanszírozható a szoftver és a hardver, a tanácsadás, a beágyazás díja, a különféle belső költségek, pl. oktatás is.

Címkék