Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Sigma SD14: új digitális fényképezőgép-váz

Infovilág


Napjainkban a „hétköznapi használók” közül is egyre többen vásárolnak az egykor csak profik számára elérhető tükörreflexes digitális kamerát. E piacon a viszonylag újoncnak számító, objektívjeiről és vakuiról azonban régóta ismert Sigma a közeli múltban adta ki SD14 típusjelű, sorrendben harmadik kameráját.

A készülék legfontosabb, a vetélytársakétól eltérő tulajdonsága az érzékelő lapka. A mezőnyben egyedüliként a váz ugyanis Foveon X3-as szenzorra dolgozik. Ennek legjellemzőbb tulajdonsága, hogy ellentétben minden más megoldással, a Foveon technológia minden egyes pixelen minden szín adatát rögzíti, míg a többi gép egy pixelen csak egy szín rögzítésére képes. Így a Sigma SD14-el készült képek a tesztek tanúsága szerint is zajtalanabbak és tisztábbak.

Természetesen az SD14-et nem csak érzékelő lapkája miatt érdemes használni. A készülékhez több mint 40-féle Sigma objektívet lehet csatlakoztatni, közte tele-, halszem-, makro- és nagy látószögű objektívek egyaránt vannak. A leendő, professzionális vagy „félprofi” felhasználók az ötpontos autofókusz-érzékelőt és a speciális porvédőt is nagyra értékelik majd, miként a kezelőgombok újfajta, minden eddiginél egyértelműbb elrendezését is.

A váz tetején elhelyezett, háttér-világításos LCD-kijelző folyamatosan tájékoztat a legfontosabb jellemzőkről: mérési mód, akkumulátor-üzemidő, a még elkészíthető felvételek száma, felbontás stb. A fókuszsíkban elhelyezett, kifejezetten digitális felhasználásra fejlesztett zárszerkezet több mint százezer expozícióra alkalmas.



A készülék számtalan további ínyencséggel várja a fotósokat. A tükörrögzítő mechanizmus felemeli a tükröt, és így megelőzi a zár kioldásánál annak felcsapódása közben keletkező vibrációt. Ez csökkenti a fényképezőgép rázkódását, ami különösen makró-felvételeknél, nagy gyújtótávolságú objektívek használatánál és tudományos munkánál hasznos. Az opcionálisan beszerezhető távvezérlő vagy vezetékes kioldó használatával szintén csökkenthető a fényképezőgép bemozdulásának kockázata.

Címkék